20% dintre absolvenţi refuză să dea Bacalaureatul

Educaţie

20% dintre absolvenţi refuză să dea Bacalaureatul

    • 20% dintre absolvenţi refuză să dea Bacalaureatul
      20% dintre absolvenţi refuză să dea Bacalaureatul

      20% dintre absolvenţi refuză să dea Bacalaureatul

Prima sesiune din acest an a examenului de bacalaureat va debuta luni cu proba orală la limba şi literatura română. La nivel naţional, peste 340.000 de absolvenţi s-au înscris pentru susţinerea examenului, mai puţini decât numărul total al absolvenţilor din acest an. Anul trecut, doar 44,47% dintre elevi au promovat, în toată ţara fiind obţinute doar 64 de medii de 10.

Peste 340.000 de elevi vor susţine, la nivel naţional, prima sesiune a examenului de bacalaureat, care începe luni cu proba de testare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A. Din cei 340.000 de candidaţi, 189.301 sunt absolvenţi de clasa a XII-a şi 55.837 - de clasa a XIII-a, din anul acesta, la care se adaugă cei nepromovaţi anul trecut, aproximativ 90.000 de candidaţi, dar şi din seriile anterioare.

La nivel naţional, numărul absolvenţilor înscrişi la prima sesiune este în medie cu 20% mai mic decât numărul total al absolvenţilor, mulţi dintre aceştia mulţumindu-se doar cu atestatul profesional. Astfel, mulţi elevi din clasele terminale au considerat că nu s-au pregătit suficient de bine pentru a trece toate probele, mai ales în contextul în care toţi vor fi supravegheaţi cu ajutorul camerelor de luat vederi.

Proba orală la limba şi literatura română va începe luni la ora 12:00, potrivit secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Stelian Fedorca.

Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A - se desfăşoară în perioada 11-13 iunie, între 13 şi 15 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B, iar evaluarea competenţelor digitale se va face între 18 şi 22 iunie. Proba C, de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, se va desfăşura între 25 şi 27 iunie.

Prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română -  proba E)a) -, va avea loc în 2 iulie, în 3 iulie cea la Limba şi literatura maternă - proba E)b) - probă scrisă, în 4 iulie proba obligatorie a profilului - proba E)c) -, probă scrisă. Ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării - proba E)d) -, se va ţine în 6 iulie.

Afişarea rezultatelor va avea loc în 8 iulie, iar în 9 iulie, între orele 8 şi 12, depunerea contestaţiilor, urmând ca în 13 iulie să fie afişate rezultatele finale în urma contestaţiilor.

Anul trecut, doar 44,47% dintre elevi au promovat, în toată ţara fiind obţinute doar 64 de medii de 10.