24 ianuarie la Iași: „Readucerea Basarabiei acasă - dezideratul prim pe care ar trebui să-l aibă națiunea română”

Arhiepiscopia Iaşilor

24 ianuarie la Iași: „Readucerea Basarabiei acasă - dezideratul prim pe care ar trebui să-l aibă națiunea română”

La Iași, manifestările dedicate aniversării Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) s-au desfășurat în acest an într-un cadru restrâns. La momentul festiv a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat o slujbă de Te Deum. Din Piața Unirii s-a mers la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, unde Părintele Mitropolit a săvârșit slujba Parastasului pentru făuritorii Unirii Principatelor Române. 

Ceremoniile oficiale de la Iași prilejuite de împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române au debutat la ora 11:30 prin depunerea la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii a unor coroane și jerbe de flori din partea partidelor politice, asociațiilor și altor organizații civice. La ora 12:00 s-a intonat imnul național al României, după care a fost oficiată slujba de Te Deum. La acest moment de rugăciune a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După încheierea slujbei de mulțumire s-au depus coroane de flori de către oficialități  la monumentul din Piața Unirii.

Reprezentanții autorităților centrale și locale s-au deplasat apoi la  Biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, unde Părintele Mitropolit Teofan a oficiat slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cât și a celorlați făuritori ai Unirii Pricipatelor. La final, ierarhul a rostit și un scurt cuvânt, în care a subliniat faptul că actul unirii românilor va fi considerat desăvârșit atunci când Basarabia va reveni la patria mamă: „Dumnezeu să-i odihnească în pace pe făuritorii Unirii! O adevărată sărbătoare de 24 Ianuarie și o adevărată sărbătoare de 1 Decembrie, pentru a fi trăite în autenticitate și în adevăr, trebuie să împlinească dezideratul prim pe care al trebui să-l aibă națiunea română, anume readucerea Basarabiei acasă. Cred că mulțumirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza este mare în fiecare an, pentru că ne vede aici, la mormântul său, însă această mulțumire nu va fi completă decât după readucerea Basarabiei acasă. Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți cei care au contribuit la unirea românilor, iar pe noi să ne binecuvinteze ca, fiecare în locul nostru, să contribuim la clădirea Marii Uniri”.

 

Citește despre: