300 de elevi, la întâlnirea „Tânărul ieşean” (GALERIE FOTO)
300 de liceeni din municipiul Iaşi au participat sâmbătă, 24 mai 2014, la întâlnirea intitulată „Tânărul ieşean”, eveniment organizat la iniţiativa filialei din municipiu a Asociaţiei „Tineretul Ortodox Român”, sub coordonarea părintelui protos. Nicodim Petre, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Manifestarea s-a bucurat şi de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat de la primele ore ale dimineţii slujba Sfintei Liturghii la biserica cu hramurile „Sfântul Prooroc Daniel” şi „Sfântul Mc. Ioan Valahul” din cartierul CUG.
Cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi la iniţiativa Asociaţiei Tineretul Ortodox Român (ATOR) - Iaşi, a avut loc sâmbătă o întâlnire pentru 300 de liceeni din capitala Moldovei, intitulată „Tânărul ieşean”. Tema propusă spre analiză şi dezbatere a fost „Sfinţii Brâncoveni - Martiriul unei familii sfinte şi mărturia de viaţă creştină a familiei de azi”.
Deschiderea evenimentului „Tânărul ieşean” a avut loc la Biserica „Sfântul Prooroc Daniel” din cartierul CUG, unde IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte, alături de părintele paroh Ioan Chirvasă, şi protos. Nicodim Petre, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Vilie Doroşincă, protopop al Protoieriei Iaşi 2.
„Nu există demnitate mai mare în lume decât a-i sluji pe cei de lângă tine”
La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a adresat un cuvânt tinerilor prezenţi, în care a subliniat ce pot învăţa ei din martiriul Sfinţilor Brâncoveni: „Mă bucură în mod special la această întâlnire faptul că cinstirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni se face de către voi, cei tineri. Vă mulţumesc pentru participare, vă mulţumesc că aţi dedicat această zi fiilor voievodului Constantin, care erau de vârsta voastră şi care, deşi aveau viitorul în faţă, deşi erau bogaţi, inteligenţi, frumoşi şi sănătoşi, în momentul în care au fost forţaţi să părăsească credinţa creştină, au ales să rămână statornici şi fideli lui Dumnezeu, ascultând cuvintele tatălui lor: «Feciorii mei, am pierdut tot ceea ce am avut în această viaţă, şi avere, şi ţară, şi onoare omenească; am pierdut totul. Să nu ne pierdem însă şi credinţa, iar sângele nostru să spele păcatele pe care le-am săvârşit ca oameni. Important este să nu pierdem Împărăţia Cerurilor”. Acestea au fost cuvintele pe care venerabilul tată le-a adresat celor patru feciori cu care a suferit martiriul. Acestea sunt şi cuvintele care ar trebui preluate şi aşezate în tainiţa inimii de orice tată, de orice mamă şi de orice fiu sau fiică. Anul acesta se împlinesc 300 de ani din momentul în care aceşti martiri ai neamului nostru s-au născut în Cer, plecând spre Domnul. Mesajul lor către noi, cei de astăzi, cei mai în vârstă sau cei mai tineri, este acela că nu există o demnitate şi o cinste mai mare în lume decât să fii creştin ortodox în Biserica lui Hristos, că nu există demnitate şi bucurie mai mare decât să fii tată şi mamă de copii, că nu există demnitate mai mare în lume decât a-i sluji pe cei de lângă tine”.
Ziua de lucru a continuat la Centrul Providenţa din Iaşi printr-un cuvânt de prezentare a vieţii şi epocii Sfinţilor martiri Brâncoveni şi s-a încheiat spre seară, cu o conferinţa ce a tratat tema familiei, la care au participat şi unii părinţi de-ai elevilor. Cele trei sesiuni de lucru ale manifestării „Tânărul ieşean”, organizate pe ateliere de lucru formate din câte 16 persoane, au cuprins exerciţii şi jocuri de cunoaştere, precum şi o serie de întrebări, la care participanţii au fost provocaţi să răspundă: „Ce este o familie creştină?”, „Care este rolul familiei în viaţa noastră, în Biserică şi în societate?”, „Ce presupune jertfa în familie; dar în viaţa de zi cu zi?”, „Care este diferenţa dintre geniu, erou şi sfânt?”, „Pot fi Constantin Brâncoveanu, Maria Brâncoveanu, tinerii lor fii, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei şi sfetnicul Ianache modele pentru noi astăzi”.
„Ideea întâlnirii a venit de la unul dintre tineri, membru ATOR, care a semnalat faptul că, deşi asociaţia din care face parte are activităţi în diferite licee, elevii acestor unităţi de învăţământ nu se cunosc între ei, neavând posibilitatea să se împrietenească. Aşa a pornit manifestarea «Tânărul Ieşean», care s-a bucurat de sprijinul şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Pentru început, ne-am gândit să organizăm activitatea pentru 200 de tineri, însă s-au înscris mai mulţi, 300. Sunt şi elevi de la Constanţa, de la Bârlad, de la Piatra Neamţ, de la Botoşani, de la Dorohoi, din Zoiţani sau din Basarabia, însă ceea ce-i uneşte e dorinţa lor de a veni ca studenţi în Iaşi. De aceea credem că această întâlnire a tinerilor cu viaţa Sfinţilor Brâncoveni, cât şi a unora cu alţii, nu poate avea decât efecte benefice”, a subliniat protos. Nicodim Petre, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor.
Întâlnirea s-a înscris în seria de activităţi pregătitoare unui marş ce va fi organizat în data de 1 iunie, cu scopul apărării vieţii şi a familiei.