37 de filme, 4 zile de festival. De ce „Quo Vadis”?

Arhiepiscopia Iaşilor

37 de filme, 4 zile de festival. De ce „Quo Vadis”?

Genericul festivalului, Quo Vadis?, este inspirat de romanul istoric scris de Henryk Sienkiewicz, pentru care, în 1905, i s-a decernat Premiul Nobel și de filmul, producție SUA, 1951. Prin acest festival dorim să cultivăm moștenirea spirituală și culturală a creștinismului prin intermediul filmului. Festivalul reprezintă un mijloc de evidențiere a capacității transformatoare a filmului, a capacității acestuia de a reflecta experiența umană prin prisma spiritualității creștine, încurajând în același timp dialogul și comuniunea în cadrul comunității și dincolo de ea.

Genericul festivalului, Quo Vadis?,  este inspirat de romanul istoric scris de Henryk Sienkiewicz, pentru care, în 1905, i s-a decernat Premiul Nobel și de filmul, producție SUA, 1951. Prin acest festival dorim să  cultivăm moștenirea spirituală și culturală a creștinismului prin intermediul filmului. Festivalul reprezintă un mijloc de evidențiere a capacității transformatoare a filmului, a capacității acestuia de a reflecta experiența umană prin prisma spiritualității creștine, încurajând în același timp dialogul și comuniunea în cadrul comunității și dincolo de ea.

  • Festivalul inspiră oamenii să-și redescopere vocația originară, demnitatea și să adopte în relaționarea cu ceilalți membri ai comunității un comportament congruent cu acestea.
  • Festivalul acordă prioritate filmelor care explorează teme de credință, spiritualitate și valori morale dintr-o perspectivă creștină. Aceste filme pot descrie povești de devoțiune religioasă, călătorii spirituale, istoria încreștinării unor comunități sau dileme etice înrădăcinate în teologia și tradiția creștină.
  • Festivalul servește drept agoră de întâlnire pentru creștini și alte persoane interesate să exploreze cinematografia inspirată din tezaurul de valori creștine. Acesta încurajează un sentiment de apartenență la o comunitate ai cărei membri împărtășesc aceleași valori, oferind oportunități de dialog, relaționare și sprijin reciproc.
  • Festivalul își propune să educe și să inspire publicul prin intermediul unor filme care provoacă la reflecție și care facilitează aprofundarea înțelegerii spiritualității și eticii ortodoxe. Acesta încurajează angajamentul critic față de arta cinematografică ca instrument de creștere spirituală, reflecție morală și transformare personală.
  • Festivalul promovează valori precum credința, dragostea, speranța, compasiunea, iertarea, smerenia ș.a.. De asemenea festivalul încurajează cineaștii să realizeze producții care reflectă aceste valori și să contribuie în mod pozitiv la consolidarea moralei creștine în societate, abordând problemele contemporane printr-o grilă de lectură creștină.

Deși este înrădăcinat în tradiția creștină, festivalul salută cineaștii și publicul din medii și cu perspective diverse. Acesta celebrează temele universale ale credinței, iubirii, restaurării și mântuirii, care se regăsesc în cinematografie, recunoscând, în perspectivă eshatologică, demnitatea și valoarea persoanei.

***

Rezervă-ți un loc la filmul preferat pe quo-vadis.ro!

Citește despre: