60 mii de noi contracte de muncă, în trei zile

Social

60 mii de noi contracte de muncă, în trei zile

Coincidenţă sau nu, intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii şi acţiunile de control desfăşurate la nivelul întregii ţări au avut ca prim efect înregistrarea a circa 60 mii de noi contracte de muncă. Sindicatele reacţionează şi spun că o mare parte din noile contracte sunt legate de munca sezonieră.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că înăsprirea măsurilor faţă de cei care practică munca la negru şi controalele în acest domeniu au început să îşi arate eficienţa. "Când mă refer la eficienţă, am în vedere două lucruri: noua legislaţie a muncii şi acţiunile de control desfăşurate de Inspecţia Muncii, în colaborare cu Garda Financiară, cu Poliţia şi cu Jandarmeria, acolo unde este cazul, pentru a elimina munca la negru. Dacă, în luna aprilie, se înregistrau în medie cinci, maxim zece contracte de muncă pe zi în ţară, vreau să ştiţi că, în trei zile de aplicare a controalelor pe baza noii legislaţii din Codul Muncii, s-au înregistrat la nivelul ţării circa 60 mii de noi contracte de muncă - pe 2, 3 şi 4 mai. Asta arată că avem încă o piaţă a muncii la negru destul de dezvoltată, dar şi că noua legislaţie, coroborată cu eficienţa acţiunilor de control, începe să îşi arate roadele", a spus Emil Boc.

Premierul consideră că, prin noul Cod al Muncii, cele 60 mii de persoane cărora li s-au înregistrat contracte de muncă sunt protejate, "pentru că în acest moment au un salariu şi contribuţii plătite la sănătate şi pensii".

"Abia după 20 de ani au reuşit să găsească o soluţie atât de simplă"

Sindicalişti şi specialişti în dreptul muncii consideră că o mare parte din cele câteva zeci de mii de contracte de muncă nou înregistrate sunt legate de munca sezonieră. Preşedintele Confederaţiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că 60 mii de contracte de muncă înregistrate în doar 3 zile privesc, în mare parte, "o situaţie conjucturală". "Creşterea numărului de contracte de muncă înregistrate în aceste zile este conjuncturală, deoarece din luna mai încep activităţile fundamentale în turism, se redeschide sezonul pe litoral, unde sunt aproximativ 500 de hoteluri şi dacă fiecare angajează câte cinci persoane ar însemna 25 mii de noi angajaţi şi, de asemenea, odată cu încălzirea vremii, se relansează şi domeniul construcţiilor", a spus Hossu.

La rândul său, avocatul Costel Gîlcă, specialist în dreptul muncii, a declarat că nu crede că cele 60 mii de contracte de muncă anunţate de premier sunt "efectiv locuri de muncă noi", ci reprezintă înregistrări ale actelor adiţionale, ca urmare a intrării în vigoare a obligativităţii introducerii criteriilor de evaluare pentru angajaţi. "Dacă premierul susţine că verificările inspectorilor de muncă au dus la această creştere de contracte este jenant. Este jenant, în condiţiile în care abia după 20 de ani au reuşit să găsească o soluţie atât de simplă", a spus avocatul Costel Gîlcă.