9 Decembrie - Ziua Internaţională Anticorupție

Social

9 Decembrie - Ziua Internaţională Anticorupție

    • 9 Decembrie - Ziua Internaţională Anticorupție
      9 Decembrie - Ziua Internaţională Anticorupție

      9 Decembrie - Ziua Internaţională Anticorupție

Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a stabilit în urmă cu 11 ani data de 9 decembrie ca fiind Ziua Internaţională Anticorupţie.

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută în perioada 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Data de 9 decembrie, declarată de Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională Anticorupţie, reprezintă un prilej pentru a ne aminti că trebuie să ne asumăm bătălia pentru prevenirea şi combaterea corupţiei la nivel individual. O societate curată nu poate deveni  realitate fără asumarea principiilor etice, a transparenţei şi a responsabilităţii propriilor acţiuni. Sunt valorile asupra cărora ar trebui noi, fiecare individ în parte, să veghem vigilenţi.

Corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, subminând instituţiile şi valorile democratice, atentând la ordinea socială şi capacitatea statului de a asigura drepturi şi libertăţi egale cetăţenilor săi. Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi şi slăbeşte respectul pentru lege.Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea practicilor corupte.

Direcţia Generală Anticorupţie prin Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi doreşte atragerea cetăţenilor şi a funcţionarilor oneşti în lupta cu acest flagel sens în care, pentru celebrarea Zilei de 9 Decembrie, a organizat mai multe activităţi, dintre care menţionăm:

►continuarea derulării campaniei de diseminare a unor flyere ce conţin informaţii utile referitoare la modalităţile de sesizare a faptelor de corupţie cetăţenilor care tranzitează frontiera româno-moldoveană prin Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi(campanie demarată la începutul lunii august 2014) ;

►informări anticorupţie cu studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, în calitatea acestora de viitori transmiţători de mesaje către opinia publică, având ca scop promovarea, în rândul cetăţenilor, a necesităţii adoptării unui comportament integru, onest şi în corelaţie cu principiile moralei creştine.

Desigur, activitatea curentă a Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi vizează în permanenţă creşterea gradului de integritate a lucrătorilor M.A.I. din zona de competenţă, eficientizarea activităţilor de prevenire şi combatere a corupţiei, consolidarea colaborării cu toate instituţiile teritoriale angrenate în lupta anticorupţie, precum şi cu societatea civilă.

 În acelaşi timp, se doreşte responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza Direcţia Generală Anticorupţie de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul Ministerului Afacerilor Interne, amintim acestora Linia Verde Anticorupţie - 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Pot fi sesizate faptele de corupţie şi la numărul de telefon 0232301206, fax 0232211866 aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Iaşi, precum şi la adresa de e-mail iasi.dga@mai.gov.ro sau la sediul instituţiei noastre din municipiul Iaşi, str. Zugravi, nr. 64. (SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE IAŞI)

Citește despre: