Abstinența de la consum, o virtute pe care Bisericile ar trebui să o cultive

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale

Abstinența de la consum, o virtute pe care Bisericile ar trebui să o cultive

Joi, 17 octombrie 2013, a avut loc la sediul Comisiei Europene, un seminar – dialog pe tema „Schimbările climatice - o provocare pentru politicile Uniunii europene. Rolul eticii, stilului de viață, solidarității și justiției globale”. Organizat de Biroul consilierilor pentru politici europene (BEPA) al Comisiei Europene, în colaborare cu Comisia Biserică și Societate a Conferinței Bisericilor Europene (KEK) și Comisia Episcopatului din Comunitatea Europeană a Bisericii Romano-Catolice (CEC), seminarul s-a constituit într-o platformă de dialog pentru Bisericile europene pe marginea acestui subiect de mare actualitate.

Pornind de la conferințele prezentate de personalități angajate din punct de vedere religios și experți în acest domeniu, discuțiile au adus în atenție unele aspecte deosebit de interesante care trebuie să fie luate în considerare de Uniunea Europeană și de Biserici.

S-a subliniat că, în contextul actual, dacă se constată deficiențe în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice la nivel mondial, nu mai poate fi vorba de o lipsă de mijloace, ci de o lipsă de voință politică.

Natura este în mare suferință. Ea nu se poate exprima singură și are nevoie de glasul Bisericilor, care sunt responsabile față de întreaga creație. Bisericile nu se pot mulțumi să contribuie doar prin argumente etice; ele trebuie să se angajeze prin acțiuni directe și eficiente.

Societatea de consum cultivă, la nivelul persoanei umane, dependența de lucruri puțin utile. Ar fi important ca în școli, acolo unde copiii, de la cea mai fragedă vârstă, sunt informați despre mijloacele de consum, folosirea banilor și înțelegerea mecanismelor comerciale, să fie acordată atenție și educării omului pentru a învăța să renunțe la consumul exagerat. Abstinența de la consum este și ea o virtute pe care Bisericile ar trebui să o cultive.

În domeniul agriculturii și alimentației se constată că una dintre ramurile care influențează cel mai mult emisia de gaze cu efect de seră este cel al creșterii animalelor. Dacă societatea ar ajunge să diminueze consumul de carne, impactul asupra fenomenului încălzirii globale ar fi deosebit de mare.

Reprezentantul Comisiei Europene a subliniat faptul că, din bugetul anual al uniunii, 21%  sunt destinate acțiunilor cu importanta pentru climat. Uniunea Europeană a dezvoltat 8 programe regionale, în întreaga lume pentru ca implicarea să fie cât mai eficientă. Parteneri ai acestor programe sunt Delegațiile UE, Statele membre și societatea civilă, în această ultimă categorie încadrându-se și Bisericile.

Biserica Ortodoxă a fost reprezentată la acest dialog de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene și de Reprezentanța Bisericii Ciprului.

(Sursa: orthodoxero.eu) (Reprezentanța BOR pe lângă instituțiile europene)