„Aceasta va fi casa pentru familia mea!“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Aceasta va fi casa pentru familia mea!“

    • „Aceasta va fi casa pentru familia mea!“
      În localitatea Corneşti a fost sfinţită piatra de temelie pentru patru case (Foto: Constantin Ciofu)

      În localitatea Corneşti a fost sfinţită piatra de temelie pentru patru case (Foto: Constantin Ciofu)

    • „Aceasta va fi casa pentru familia mea!“
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

    • „Aceasta va fi casa pentru familia mea!“
      Foto: Constantin Ciofu

      Foto: Constantin Ciofu

În urmă cu patru ani, primeau Taina Sfântului Botez, iar acum îşi ridică propria casă. Acest vis, aparent imposibil pentru cei care au trăit aproape două decenii în centre de plasament, este o certitudine pentru câţiva tineri de la Centrul social „Omenia“ - Ezăreni, aflat lângă Iaşi. Truda celor care se vor bucura de propriu cămin este susţinută şi coordonată de preşedintele Fundaţiei umanitare „Omenia“, Florin Strugaru.

La mijlocul lunii ianuarie a anului 2011, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din Parohia Ezăreni, Protopopiatul Iaşi 3, avea loc un moment emoţionant pentru cinci tineri proveniţi din centrele de plasament. La acel moment, ei au primit un adăpost la Centrul social „Omenia“ din localitatea Ezăreni, comuna Miroslava, judeţul Iaşi, prin purtarea de grijă a domnului Florin Strugaru, „tatăl“ adoptiv pentru tinerii rămaşi pe drumuri după ce au ieşit din centrele de plasament. Centrul de la Ezăreni, în colaborare strânsă cu Biserica, are misiunea de a-i ajuta pe tineri să muncească, pentru ca mai apoi aceştia să poată să-şi întemeieze o familie şi să-şi zidească o casă. În cea de-a doua zi a acestei luni, pe o vreme mohorâtă şi geroasă, cinci tineri de la Centrul „Omenia“ au trăit un moment deosebit în localitatea Corneşti din comuna Miroslava. Părintele Mihai Iordăchescu, care face parte din Fundaţia „Omenia“, a oficiat slujba Aghesmei mici, în cadrul căreia s-a citit rugăciunea la punerea temeliei casei noi.

Tinerii de la „Omenia“, îndrumaţi de Biserică

Andreea Marian are 25 de ani şi a reuşit să pună deoparte rodul mâinilor pentru a-şi turna fundaţia la casa ce a început să se rdice la Corneşti. „Am aşteptat mult acest moment al sfinţirii. Sper ca Bunul Dumnezeu să-mi dea putere să merg mai departe cu ridicarea căsuţei mele. Am fost plecată în străinătate pentru a munci în agricultură şi în turism. După ce m-am întos la Centrul «Omenia» i-am spus domnului Florin că vreau să-mi ridic o casă şi m-a ajutat“, s-a exprimat Andreea Marian. Deşi a reuşit să toarne temelia pentru casă, Andreea crede cu tărie că la final totul „va fi fain“. „Cred că voi reuşi, cu ajutorul lui Dumnezeu, să fac această casă, pentru că îmi doresc foarte mult. Aceasta va fi casa pentru familia mea! Eu nu am avut parte niciodată de casa mea, însă îmi doresc ca măcar copiii mei să aibă un cămin în care să crească în siguranţă. Nu-mi doresc această casă pentru mine, ci pentru copiii pe care mi-i va da Dumnezeu. Mă rog la Bunul Dumnezeu de fiecare dată când merg la biserica din Ezăreni, pentru că doar aşa pot merge mai departe. Cred cu tărie că doar în biserică este Dumnezeu, care ne ajută pe toţi“, a continuat Andreea, unul dintre cei mai harnici şi ascultători beneficiari de la „Omenia“, după cum o descriu reprezentanţii fundaţiei. După slujba de binecuvântare a temeliei, viitorii proprietari ai celor patru case, alături de pr. Mihai Iordăchescu şi de domnul Florin Strugaru, au vizitat locuinţa lui Dan Simion, un alt tânăr de la „Omenia“. Cu zâmbetul pe buze, Dan a prezentat stadiul lucrărilor realizate de firma fundaţiei. „Aici va fi camera copilului“, a arătat tânărul spre o încăpere aflată la etajul superior. De mai mulţi ani, părintele Mihai Iordăchescu este alături de Fundaţia „Omenia“, fiind convins că Biserica poate să-i ajute pe tinerii de aici să scape de traumele cu care au venit din instituţiile statului. „Îi ajutăm să se apropie unii de alţii, să capete încredere în ei şi să poată relaţiona cu ceilalţi oameni. De la un an la altul, beneficiarii centrului s-au apropiat din ce în ce mai mult de Biserică. Ne rugăm împreună cu ei, îi povăţuim la Taina Sfintei Spovedanii şi îi ajutăm să ajungă să primească Sfânta Împărtăşanie. Îi ajutăm pe toţi să-L caute permanent pe Dumnezeu, să şi-L facă prieten şi să-L aibă prezent în sufletele şi în vieţile lor“, a explicat pr. Mihai Iordăchescu.

Bucurie pentru ajutorul oferit celor în nevoie

Centrul social „Omenia“ este pentru tinerii din centrele de plasament „o rampă de lansare“, misiunea acestuia fiind aceea de a-i ajuta să-şi ridice o casă. „Dumnezeu a rânduit ca noi să fim cei care trebuie să ajutăm câţiva oameni care nu au avut şansa de a creşte într-o familie în care să se bucure de dragostea părinţilor. Sunt foarte bucuros că pot să-i ajut pe cei care au nevoie. Îmi doresc ca toţi tinerii noştri să aibă un acoperiş deasupra capului şi un gard în jurul casei, pentru a fi în siguranţă. În prezent, 15 beneficiari au câte 500 de metri de teren pe care îşi vor ridica propriile case. Doi dintre ei, Alexandru Gribincea şi Dan Simion, lucrează deja la finisaje“, a menţionat Florin Strugaru, care a spus că prima casă, ridicată cu sprijinul fundaţiei de la Ezăreni, a început să se construiască în anul 2011. Centrul de la Ezăreni este rodul ascultării şi al dragostei faţă de semeni, întrucât înfiinţarea acestuia se datorează sfatului arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu. Dacă părintele stareţ al aşezării monahale de la Hadâmbu, aflată sub ocrotirea Maicii Domnului, a zidit un ansamblu monastic deosebit prin ascultare, fiul duhovnicesc al Preacuvioşiei Sale, Florin Strugaru, îi ajută pe tineri să-şi ridice propriile case. Dacă la Hadâmbu dragostea faţă de pelerini se arată prin agapele frăţeşti, la Centrul „Omenia“, aproape 30 de beneficiari au cazare şi masă. Peste ani, „Omenia“ va rămâne o amintire frumoasă pentru cei care au prins aripi spre o viaţă mai bună.

Citește despre: