Acţiune religios-patriotică la Hagimus, Căuşeni
La 29 septembrie, în incinta gimnaziului „Ioan Vodă” din satul Hagimus, raionul Căuşeni, s-a desfăşurat o acţiune educativă care a inclus elemente culturale, religioase şi patriotice.
Manifestaţia a fost organizată de către conducerea gimnaziului, în persoana domnului director Aureliu Manea şi a PC părinte Veaceslav Ciobanu, parohul bisericii din localitate, şi a fost dedicată aniversării a 20 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova şi a 20 de ani de la formarea Armatei Naţionale.
Mitropolia Basarabiei a fost reprezentată de către PCuv. părinte Arhimandrit Andrei Caramalău, stareţul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei” din Durleşti, mun. Chişinău, şi PC Preot Iulian Budescu, consilier al Mitropoliei Basarabiei pe probleme misionar-pastorale şi de tineret.
Personalitatea care a fost scoasă în evidenţă în cuvintele de învăţătură ortodoxă rostite de preoţi, dar evocată şi în programul artistic susţinut de elevii gimnaziului şi de interpretul George Afroni a fost Ştefan cel Mare şi Sfânt, domnitorul Moldovei. Interpretul George Afroni, însoţit de un grup de instrumentişti, care au interpretat cântece cu tematică patriotică şi religioasă, a fost invitatul special al acţiunii educative de la Hagimus.
PCuv. părinte Andrei Caramalău a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit şi Exarh Petru pentru această acţiune şi a vorbit despre Sfântul Voievod Ştefan cel Mare ca model de educaţie pentru generaţia în creştere. „Credinţa şi dragostea de ţară şi neam sunt piloni de bază în educarea tinerilor. Exemplele concrete de viaţă, cum sunt sfinţii, servesc modele pentru a educa generaţia în creştere. Sfântul Ştefan cel Mare, Voievodul Moldovei, cel care a stat la poarta creştinătăţii europene şi a păzit-o zeci de ani cu mult sacrificiu, apărând, în acelaşi timp, credinţa strămoşească şi neamul, este pentru toţi un bun model de credinţă în Dumnezeu şi de servire şi de apărare a ţării. Sfântul Ştefan este o lecţie de patriotism, de credinţa şi slujire a Bisericii lui Hristos cu dragoste şi jertfă”, a spus părintele Andrei.
Despre dauna războaielor şi necesitatea păstrării păcii a vorbit domnul Veaceslav Cucearovschi, consilier sătesc şi participant la războiul din Afganistan şi la conflictul armat de la Nistru, şi domnul Victor Romanenco, participant la conflictul de pe Nistru.
Domnul Aureliu Mandea, directorul şcolii, a rostit un discurs cu tema: „Despre statalitatea Republicii Moldova. Însemnătatea independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova pentru viitorul nostru”.
Un cuvânt referitor la formarea şi rolul Armatei Naţionale ca pilon al statalităţii şi aportul ei la viaţa socială a rostit dl maior Lilian Pânzaru, comandantul centrului militar teritorial Căuşeni. La finalul manifestaţiei, un grup de ostaşi din Batalionul cu destinaţie specială „Fulger” au demonstrat gradul de pregătire a ostaşilor din Armata Naţională, care a inclus mânuirea armamentului din dotare şi procedee din artele marţiale.
Părintele consilier Iulian Budescu, în cuvântul său, a apreciat ideea de a îmbina într-o singură manifestaţie educaţia religioasă, culturală şi patriotică şi a spus că exemplul de la Hagimus trebuie urmat şi de alte localităţi. „Acţiunea de astăzi este, fără îndoială, un succes. Aţi reuşit să îmbinaţi mesajul creştin, cu lecţii de patriotism şi frumuseţea cântecului popular. Felicitări organizatorilor. Experienţa de la Hagimus trebuie împărtăşită şi altor şcoli. Impactul pozitiv al manifestaţiei de astăzi l-am putut citi pe feţele copiilor. Felicitări încă o dată”, a specificat părintele Budescu.
PC părinte Veaceslav Ciobanu, fost ofiţer al Armatei Naţionale, a mulţumit tuturor celor care au fost implicaţi în organizarea evenimentului educativ de la gimnaziul „Ioan Vodă” din Hagimus şi i-a îndemnat pe copii să crească creştini buni, să-şi iubească neamul şi să-i respecte pe cei care contribuie la creşterea şi educarea lor.
Bunii creştini Gheorghe şi Elizaveta Leu din Hagimus au oferit cu drag tuturor oaspeţilor o agapă frăţească.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei