Acţiuni de revigorare a ortodoxiei în cel mai nou stat al lumii, Sudanul de Sud
ÎPS Narkissos, Mitropolitul de Nubia și al Întregului Sudan a avut o agendă încărcată săptămănă trecută. Printre activităţile desfăşurate s-au regăsit aşezarea pietrei de temelie pentru un nou centru misionar şi oficierea, pentru prima dată după 38 de ani, a Sfintei Liturghii într-o biserică din capitala Sudanului de Sud.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi, sâmbătă, 10 ianuarie 2015, a fost pusă piatra de temelie a primului Centru Misionar din Sudanul de Sud. Cel mai nou stat apărut pe scena geo-politică a lumii (datând din 9 iulie 2011), Sudanul de Sud, a fost implicat într-un război civil mai bine de jumătate de secol, pentru a-şi obţine independenţa, puține fiind perioadele de încetare a focului.
Centrul se află în partea de est a capitalei Juba, în Mongala, la 500 de metri de râul Nilul Alb. Piatra de temelie a fost aşezată de ÎPS Narkissos, Mitropolitul de Nubia și al Întregului Sudan, ca şi ocrotitor fiind ales Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, Fondatorul Bisericii din Alexandria.
A doua zi, pe 11 ianuarie, pentru prima dată după 38 de ani, a putut fi oficiată din nou Sfânta Liturghie, în Biserica Sfantul Stelian din centrul capitalei, de către IPS Narkissos. Emoția și bucuria de nedescris i-au inundat pe cei câţiva greci curajoși, care au ales să rămână în Sudanul de Sud, în ciuda contextului socio-politic nefavorabil.
În ziua următoare, pe 12 ianuarie, Mitropolitul Narkissos a fost primit de Ministrul Religiilor, Moses Telar Cindwt. În cadrul discuţiilor ierarhul a ţinut să sublinieze prezența istorică și contribuția importantă a Bisericii Ortodoxe în zonă. La rândul său, Ministrul a promis sprijinul necondiţionat al autorităţilor, astfel ca Biserica Ortodoxă să poată reuși în misiunile sale, misiuni de care ţara are atâta nevoie.
Pe 13 ianuarie, Mitropolitul a vizitat oraşul sudic Wau, acolo unde a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica purtând hramul Sfântului Ilie. Tot aici s-a întâlnit cu credincioşii ortodocşi din zonă şi a botezat mai mulţi copilaşi, rămaşi nebotezaţi până atunci din cauza dificultăţilor materiale.