Activitate în cadrul campaniei ”Măsoară timpul cu faptele tale”
Fundația "Solidaritate și Speranță" (FSS) - filiala Săvinești, în parteneriat cu Parohia ”Sfinții Voievozi” din Săvinești, Protopopiatul Roznov, a organizat, în perioada 2-3 octombrie 2014, un curs de cofetar-patiser. Acesta a avut loc în cadrul campaniei ”Măsoară timpul cu faptele tale”.
La acest curs au participat 16 persoane care au urmărit și ascultat indicațiile patiserului Cătălin Căpățână. Cu o experiență de 15 ani în domeniul cofetăriei și al patiseriei, Cătălin Căpățână, reîntors de curând în România, le-a prezentat cursanților diverse rețete de bunătăți și a explicat că în zilele noastre obiectivele profesionale ale cofetarului-patiser au evoluat, iar activitatea lui de cercetare și actualizare oferă, pe lângă o calitate mai înaltă a produselor, o estetică deosebită. De la alegerea atentă a materiilor prime și până la utilizarea celor mai sofisticate utilaje, și cofetarul-patiser este supus unei constante reînnoiri care să-l mențină în topul cererii pieței. Cu ocazia acestui curs, a fost inaugurat Atelierul de prescuri „Sfânta Minodora, Mitrodora și Nimfodora”. Aici se vor realiza produse de patiserie, făcute în fiecare dimineaţă cu atenţie şi dragoste. În fiecare zi se vor pregăti produse proaspete şi pe gustul fiecăruia. ”Parohia noastră, în colaborare cu FSS - filiala Săvinești, a dezvoltat un nou proiect care constă într-un atelier de prescuri. În cadrul acestui atelier, dorim să susținem parohiile vecine, din protopopiat, care doresc sau au nevoie de prescuri la Sfânta Liturghie, dar și necesarul parohiei noastre", a spus pr. paroh Petru Munteanu.
"Cursanții au învățat tainele patiseriei"
Totodată, pentru atelierul de prescuri s-au achiziționat două cuptoare de panificație ce vor fi folosite la fabricarea de pâini pentru Centrul social-educativ ”Popasul iubirii milostive” al Parohiei Săvineşti II, unde, de nouă ani, servesc masa copii care provin din familii vulnerabile. "Tot în cadrul acestui proiect, încercăm, pentru susținerea centrului social, să oferim câteva produse de patiserie-cofetărie. Pentru aceasta, în cadrul FSS - filiala Săvinești, s-a deschis un post de patiser, ocupat de Cătălin Căpățână, care a susținut un curs de cofetar patiser unui număr de 16 participanți. Cursanții au învățat câteva din tainele patiseriei, au descoperit două rețete culinare tradiționale din zona Ciprului, produse cu care dorim să susţinem activităţile centrului nostru. Acest fapt se datorează experienței centrului nostru social, care este acreditat pe servicii sociale și are documentele necesare funcționării. Având aceste autorizații, le folosim în sprijinul centrului social-educativ, pentru susținerea copiilor asistați, dar și a personalului angajat”, a adăugat părintele paroh Petru Munteanu. După ce au lucrat și experimentat rețetele tradiționale din Cipru, participanții la curs, împreună cu patiserul Cătălin Căpățână, au degustat din delicioasele produse, arătându-se mulțumiți de ceea ce au învățat și realizat. ”Produsele pe care le-am făcut astăzi sunt din foietaj cu diferite ingrediente, stafide, piept de pui, brânză, ciuperci. Aceste delicatese sunt consumate zi de zi în Cipru și îmi doresc să fie și pe gustul celor din zona noastră”, a menționat Cătălin Căpățână. La finalul cursului, cei înscriși au primit diplomă de participare. Produsele atent preparate și cu un gust deosebit pot fi un deliciu, savurat în pauza de masă de la serviciu și nu numai. (Brîndușa Dediu)