Actrița Draga Olteanu Matei, înmormântată la Piatra Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Actrița Draga Olteanu Matei, înmormântată la Piatra Neamț

Pe platoul Bisericii „Sfântul Ioan” - Domnesc din Piatra Neamţ a fost oficiată duminică, 22 noiembrie 2020, slujba Înmormântării actriţei Draga Olteanu Matei.

Sub protia arhimandritului Nichifor Horia, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au mai slujit şase preoţi. Pe o vreme însorită, sute de prieteni, cunoscuţi şi admiratori s-au rugat ca sufletul marii actriţe să se aşeze cu drepţii, unde „nu este nici durere, nici întristare, nici suspin” (cântarea „Cu sfinţii odihneşte Hristoase”). Pe tot parcursul slujbei, sicriul a fost străjuit de militari ai Garnizoanei Piatra Neamţ. Onorurile militare s-au rânduit deoarece Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler. În cuvântul de mângâiere adresat la finalul slujbei, arhimandritul Nichifor Horia a menţionat că a cunoscut-o pe marea actriţă a cinematografiei şi teatrului românesc atât prin intermediul rolurilor pe care le-a interpretat de-a lungul carierei, cât şi personal. „Rolurile pe care le-a avut aveau ceva în comun. A fost o femeie puternică, hotărâtă, inteligentă, ce i-a însufleţit pe ceilalţi. După ce am cunoscut-o personal, am avut privilegiul să redescopăr acea femeie puternică. Am descoperit la Draga şi acea ipostază pe care nu o bănuiam. Era un om sensibil la adevăr şi la frumos. Se bucura ca un copil de adevăr şi întreba precum un prunc. Era iubitoare de artă şi de cultură, astfel că îmi recita adesea poezii când ne întâlneam. Vedea în ochii celor din jur emoţia şi admiraţia, bucurându-se că împărtăşim adânc aceste valori. Avea sfială şi adâncă cinstire faţă de tot ceea ce aparţine sfinţeniei. Postea, se spovedea şi se împărtăşea. Mi-a povestit de prietenia plină de respect pe care a avut-o cu vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, căruia îi purta o amintire deosebită. Se bucura că l-a cunoscut, după cum mă bucur că am cunoscut-o pe Draga. A fost un suflet care nu a îmbătrânit niciodată, fiind un om matur în raport cu problemele vremii care a suferit din cauza problemelor neamului românesc. Nu s-a sfiit să-şi mărturisească credinţa ortodoxă pe care a trăit-o deplin. A susţinut lucrările de construcţie ale Catedralei Mântuirii Neamului. Din agoniseala sa făcea milostenie pentru oamenii săraci. Aceştia se adunau în jurul ei ca în jurul unei mame. Draga Olteanu Matei a fost un om deschis, prietenos, care a ştiut să comunice şi care nu s-a zăvorât în bogăţia talentului său excepţional. A fost un om care a ştiut să dăruiască şi care s-a dăruit până la sfârşit poporului român şi celor dragi. În numele Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, al meu şi al dumneavoastră, mulţumim Dragăi pentru slujirea excepţională, pentru dăruirea ei până la capăt”, s-a exprimat arhimandritul Nichifor Horia. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Dragăi Olteanu Matei a fost înhumat cu onoruri militare în Cimitirul „Eternitatea” din Piatra Neamţ alături de soţul acesteia Ion Matei.

A iubit Biserica asumându-şi toată învăţătura Evangheliei”

Începând din seara zilei de joi, 19 noiembrie, până în ziua înmormântării, lângă sicriul în care se afla trupul actriţei s-a oficiat slujba Stâlpilor în prezenţa celor ce au îndrăgit-o. Duhovnicul marii artiste, preotul Cristian Dăscălescu de la Parohia Buhalniţa, Protopopiatul Ceahlău, judeţul Neamţ, s-a rugat în serile de joi, vineri şi sâmbătă lângă sicriul acesteia. „Noi pierdem o prietenă deosebită, Biserica o creştină, iar ţara o mare artistă şi un mare om de cultură. A fost un român veritabil! În aceste momente suntem cu toţii întristaţi, amintindu-ne de lucrurile minunate şi de moştenirea pe care ne-a lăsat-o. Deşi eram foarte tânăr, în urmă cu mai bine de un deceniu, a avut încredere să-i fiu duhovnic. De multe ori am învăţat de la acest mare om care a fost Draga Olteanu Matei. Am învăţat cum să trăim viaţa profund. Ea a fost un om profund care nu a făcut nimic dintr-un duh de superficialitate. Deplângea vremurile prezente, când totul este strălucire şi superficialitate. A iubit Biserica asumându-şi toată învăţătura Evangheliei. Postea în posturile de peste an şi se împărtăşea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. L-a iubit pe Dumnezeu, iar din iubirea de Dumnezeu a izvorât iubirea sa faţă de oameni”, a declarat pentru Televiziunea Telem preotul Cristian Dăscălescu, duhovnicul Dragăi Olteanu Matei.

Citește despre: