Episcopul Veniamin Nistor a fost pomenit la Alba Iulia

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Episcopul Veniamin Nistor a fost pomenit la Alba Iulia

    • Episcopul Veniamin Nistor a fost pomenit la Alba Iulia
      Episcopul Veniamin Nistor a fost pomenit la Alba Iulia

      Episcopul Veniamin Nistor a fost pomenit la Alba Iulia

La invitaţia IPS Andrei, PS Lucian a participat la slujba de târnosire a schitului „Sf. şi Dreptul Lazăr şi la Sf. Liturghie arhierească oficată cu acest prilej la schitul amintit.

 Alături de Preasfinţia Sa au mai participat şi alţi clerici şi dascăli ai institutelor teologice din Caransebeş, la acest eveniment prilejuit pentru Eparhia Caransebeşului de comemorarea episcopului Veniamin Nistor (1941-1949), ierarh care îşi doarme somnul de veci în incinta schitului Sf. Lazăr, fostul schit Sf. Ioan Botezătorul din Alba Iulia.

După oficierea slujbei de târnosire şi a Sf. Liturghii, ierarhii au săvârşit şi slujba de pomenire pentru ierarhii şi slujitorii aşezământului monahal. Prezenţi în număr mare la această sărbătoare, cler şi popor, autorităţi locale şi centrale, oameni de cultură din Alba Iulia, dar şi din Bucureşti au apreciat comuniunea ierarhică întru pomenirea înaintaşilor altor eparhii, care datorită conjucturii regimului totalitar au fost nevoiţi să îşi părăsească eparhiile desfinţate şi să trăiască ultumii ani ai vieţii în exil şi izolare.

Întrucât în Episcopia Caransebeşului, anul acesta este închinat vrednicului episcop Veniamin Nistor, sectorul cultural a tipărit pliante care sunt împărţite gratuit clerului şi poporului pentru aducerea aminte despre activitatea şi jertfa episcopului Veniamin. Aceleaşi pliante au fost împărţite şi cu prilejul oficierii slujbei de parastas la mormântul său care a devenit în timp o punte de legătură a eparhiei Alba Iulia cu Episcopia Caransebeşului, punte de legătură care se desăvârşeşte în biserica necropolă „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul”, unde episcopul Emilian Birdaş, fost chiriarh şi ctitor al celor două eparhii îşi doarme somnul de veci.

În cuvântul adresat celor prezenţi la acest eveniment, Preasfinţitul Părinte Lucian amintea: „Noi, cei de la Caransebeş, am venit astăzi la mormântul episcopului Veniamin, părintele nostru, pentru a-i cinsti amintirea la împlinirea a 70 de ani de la întronizarea în demnitatea de episcop al Caransebeşului, pentru a-i lăuda personalitatea duhovnicească aleasă, şi nu în ultimul rând pentru a-L lăuda pe Dumnezeu Cel ce a desăvârşit în istorie planul episcopului Veniamin. Episcopia Caransebeşului a trecut peste problemele vremii, a redevenit o instituţie duhovnicească şi administrativă importantă în Banat şi a reuşit după încercări de 100 de ani să-şi construiască o nouă catedrală la Caransebeş. Acestea toate ne arată lămurit că Dumnezeu este cel ce patronează istoria şi că jertfa episcopului martir Veniamin nu a fost în zadar. Veşnică să-i fie pomenirea!”.

Veniamin Nistor s-a născut în ziua de 10/22 februarie 1886 în comuna Araci (Arpătac), judeţul Covasna. După ce a absolvit studiile de teologie la Sibiu, a urmat cursurile de doi ani la Facultatea de Teologie din Bucureşti. A fost preot militar, apoi a deţinut funcţii administrative în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, până la alegerea sa ca episcop în 3 iunie 1941.

La Duminica Rusaliilor, 8 iunie 1941, a avut loc în Catedrala mitropolitană din Sibiu impresionanta slujbă a sfinţirii în arhiereu a noului episcop al Caransebeşului, iar instalarea s-a făcut duminică, 24 august 1941. Încă de la începutul activităţii sale ierarhice, episcopul Veniamin şi-a pus toată dragostea pentru Biserică şi slujitorii ei.

În urma transformărilor politice din ţara noastră survenite începând cu anul 1948, rolul şi importanţa istorică a Ortodoxiei româneşti au fost diminuate considerabil de regimul comunist.

Academia Teologică a fost obligată să-şi închidă porţile în anul 1948. Istorica episcopie a Caransebeşului, acuzată fiind şi de colaborarea şi susţinerea rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului, a fost desfiinţată prin contopirea ei la 5 februarie 1949 cu Arhiepiscopia Timişoarei, în cadrul Mitropoliei Banatului. 'Foaia diecezană' titra pe prima pagină: 'Prin Decretul prezidial nr. 134 din 1949, publicat în Monitorul Oficial nr. 30 din 5 februarie 1949, prin care s-a confirmat noua organizare canonico-administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Caransebeşului s-a contopit cu Arhiepiscopia Timişoarei, formând Arhiepiscopia Timişoarei şi Caransebeşului'.

Episcopul Veniamin Nistor a fost obligat să se retragă, ca pensionar, la Alba Iulia, unde îndeplineşte funcţia de stareţ al Mănăstirii 'Sfânta Treime' (Catedrala Reîntregirii). La 5 februarie 1963, în vârstă de 77 ani, a trecut la Domnul şi a fost înmormântat lângă Schitul 'Sfântul Ioan Botezătorul' din Alba Iulia.

sursa: episcopiacaransebesului.ro