Eveniment istoric la Râmeț: Proclamarea locală a canonizării Sfântului Dometie cel Milostiv

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Eveniment istoric la Râmeț: Proclamarea locală a canonizării Sfântului Dometie cel Milostiv

În Duminica a 4-a după Rusalii, 6 iulie, la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, a avut loc proclamarea locală a canonizării Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, eveniment de mare însemnătate pentru Arhiepiscopia Alba Iuliei și pentru credincioșii din întreaga țară.

În săptămâna premergătoare proclamării canonizării, au avut loc mai multe momente deosebit de semnificative dedicate cinstirii Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț. Astfel, au fost așezate în raclă cinstitele sale moaște, au fost lansate volume noi care evidențiază viața și lucrarea sa duhovnicească, a fost săvârșită slujba de binecuvântare a plăcii comemorative amplasate la mormântul său, iar chilia memorială a sfântului a fost inaugurată. De asemenea, în seara zilei de sâmbătă, 5 iulie, a fost oficiată slujba de priveghere în cinstea Sfântului Cuvios Dometie.

Duminică dimineața, 6 iulie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de ierarhi alcătuit din Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul ortodox român al Europei Occidentale şi Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Arhiepiscopul ortodox român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Benedict, Episcopul Sălajului, Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfinţitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu‑vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Totodată, la Sfânta Liturghie au luat parte clerici, monahi și monahii – între care și stavrofora Apolinaria Barb, stareța Mănăstirii Râmeț –, numeroase oficialități, precum și mii de credincioși veniți să se alăture acestui moment de binecuvântare.

Cuvântul de învățătură la Evanghelia din Duminica a 4-a după Rusalii a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei. În cadrul acestuia, ierarhul a evidențiat semnificațiile duhovnicești ale pildei vindecării slujitorului sutașului din Capernaum și a făcut referire la viața și lucrarea Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț, pe care a avut binecuvântarea să îl cunoască personal, în perioada în care acesta slujea ca duhovnic al Mănăstirii Râmeț:

În Evanghelia de la Matei, în capitolul 25, Domnul Hristos relatează ucenicilor şi oamenilor care Îl auzeau cum va fi Judecata din urmă. Începând cu versetul 31, Domnul Hristos le spune că, atunci când va reveni, îi va împărţi în două pe toţi, îi va pune pe unii de‑a dreapta şi pe unii de‑a stânga şi va zice celor de‑a dreapta: «Veniţi, binecuvântaţii Părintelui Meu, moşteniţi Împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii, căci flămând am fost şi Mi‑aţi dat să mănânc, însetat am fost şi Mi‑aţi dat să beau, gol am fost şi M‑aţi îmbrăcat, bolnav am fost şi M‑aţi cercetat, în temniţă am fost şi aţi venit la Mine». Ei vor rămâne uimiţi şi vor zice: «Doamne, când te‑am văzut în aceste situaţii?». «Ori de câte ori l‑aţi văzut pe cel mai neînsemnat frate al Meu în aceste situaţii şi l‑aţi ajutat, pe Mine M‑aţi ajutat».

Sfântul Dometie de la Râmeţ a fost atât de milostiv, încât şi‑a dat şi cămaşa de pe el săracilor, de aceea, credinţa mărturisitoare se arată prin misiune într‑un mediu ostil. Părintele Dometie cel Milostiv a făcut o misiune lucrătoare, într‑un mediu ostil. Câtă lume n‑a ajutat? Cei ce avem un număr de ani şi l‑am cunoscut, ne aducem aminte cum îi primea pe toţi amărâţii, pe toţi săracii şi pe toţi cei care aveau necazuri, îi întărea sufleteşte, îi ajuta (...) Era omul lui Dumnezeu, aici, la Râmeţ”, a spus ierarhul. Părintele Mitropolit Andrei a amintit că Sfântul Dometie a făcut misiune şi în alte locuri, la mănăstiri precum Afteia, Piatra Fântânele, Ciolanu, dar „sufletul îl trăgea aici, la Mănăstirea Râmeţ; pentru că ştim, cei care avem câţiva ani, că din punct de vedere spiritual, chiar dacă e veche mănăstirea, restaurarea ei spirituală se datorează părintelui duhovnic Dometie şi maicii stareţe Ierusalima Ghibu.

După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiată ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Dometie cel Milostiv de la Râmeț. Cu acest prilej, Tomosul Sinodal a fost dat citirii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În încheierea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a adus mulțumiri ierarhilor, clericilor și credincioșilor prezenți la această mare sărbătoare și a adresat cuvinte de apreciere obștii monahale, condusă de stavrofora Apolinaria, precum și tuturor celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului.

Citește despre: