PS Antonie de Orhei: „Cea mai mare comoară este să ai o mamă cu credinţă în Dumnezeu”

23 Iulie 2014 01:22 Arhiepiscopia Chişinăului

Luni, 21 iulie 2014, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, împreună cu părintele Vlad Mihăilă, consilier al Mitropoliei Basarabiei, au avut o întâlnite cu tinerii din „Tabăra de Spiritualitate Ortodoxă «APĂ DIN PIATRĂ»”. Întâlnirea  a avut loc la Centrul de Instruire şi Agrement “Moldtelecom” din Ivancea, Orhei. Tabăra este organizată de Asociaţia de Spiritualitate şi Cultură Românească “UNITATE” şi unde participă tinerii din parohiile Mitropoliei Basarabiei. Tema discuţiei a fost: „Tinereţea - temelia credinţei”.

Tinerii au avut ocazia să audă mărturisirile vorbitorilor cum şi cine le-a altoit credinţa în Dumnezeu, ce a însemnat să mărturiseşti credinţa în vremuri de prigoană a Bisericii şi de interzicere a oricăror forme de manifestare religioasă şi de ce este bine să descoperi pe Dumnezeu din tinereţe.

PS Antonie şi-a amintit de primele îndemnuri ale mamei sale, pe nume Teodora, de a merge la biserică, de a respecta postul şi de a se împărtăşi cu Sfintele Taine după rânduiala creştină, subliniind, între altele: „Mama mea, odihneasc-o Bunul Dumnezeu în lăcaşele Sale pline de lumină, este pentru mine cea mai mare învăţătoare, pentru că m-a învăţat să fiu creştin. Ea a fost cea care, în acele timpuri de prigoană a tot ce era creştinesc, a ţinut aprinsă candela credinţei în familia noastră. Ei îi datorez tot ce s-a întâmplat pe plan religios cu mine. De aceea, zic ferice de copiii care au mame creştine. Este cea mai mare comoară să ai o mamă cu credinţă în Dumnezeu”.

Părintele Vlad a vorbit şi el despre felul cum tatăl său Lazăr îi învăţa de mici să se străduie să facă numai bine. „Să face-ţi bune, că rău are cine”, era îndemnul pe care îl repeta des tatăl părintelui, dorind să-şi crească pe cei opt copiii ai săi oameni buni, cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste faţă de cei nevoiaşi.

Vorbitorii s-au referit şi la provocările moderne din viaţa tinerilor, pe care i-a îndemnat părinteşte să le treacă cu înţelepciune, răbdare şi credinţă în ajutorul lui Dumnezeu.

În parte a doua tinerii au avut ocazia să pună diferite întrebări despre: relaţia omului cu Dumnezeu; Tainele Bisericii şi administrarea lor; misiunea preotului şi a arhiereului; cum ajungi slujitor al Bisericii?; relaţiile persoanelor de diferite religii; răspunsul Bisericii Ortodoxe la progresul societăţii; postul şi felurile de postire; menirea omului pe pământ; cum să te apropii de Dumnezeu?; relaţiile dinte tineri; cum are loc convertire unui om la credinţă?; timpul rugăciunii; de ce este război în Ucraina?; cum înmulţim dragostea între cei certaţi?; cum să nu luneci spre deznădejde?; de ce tinerii nu se interesează de credinţă?; cine ne-ar putea să ne ajute să facem alegerea corectă în viaţă?; cum luptăm cu iubirea de sine?; dacă repetăm păcatul, mai are rost să ne spovedim din nou?; ş. a.

Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă duhovnicească, unde tinerii au aflat răspunsuri la diferite întrebări care îi frământă.

La organizarea Taberei „APĂ DIN PIATRĂ” au contribuit Centrul Creştin Misionar Ortodox din Statele Unite şi Departamentul Politici Pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. (Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei)

Ultimele din categorie