„Am rămas surprins de viaţa creştină din Moldova“

Profesorul Pablo Argarate de la Universitatea din Graz, Austria, s-a aflat, în perioada 3-11 mai 2012, în Moldova, printr-un program Erasmus. Programul prof. Pablo Argarate a mai cuprins participarea la simpozionul internaţional „Studia Theologica Doctoralia“, care a avut loc la Mănăstirea Putna în zilele de 8 şi 9 mai.

Studenţii masteranzi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au avut posibilitatea să-l asculte şi să-i adreseze întrebări prof. Pablo Argarate, prezent în Moldova timp de o săptămână. Întâlnirea cu studenţii masteranzi a avut loc vineri, 4 mai, şi a fost urmată de o sesiune de întrebări. „Cu altă ocazie, sper să avem mai mult timp şi mai multă interacţiune. Dorim ca studenţii teologi din Iaşi să vină la Graz pentru a studia. De asemenea, ne-am bucura dacă s-ar face un schimb de cadre didactice între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Graz“, a spus prof. Pablo Argarate, care a susţinut luni, 7 mai, o prelegere intitulată „«Faimosul» Filioque, problema care desparte Bisericile. Noi perspective romano-catolice“. De mai bine de 25 de ani, prof. Pablo Argarate cunoaşte lumea ortodoxă, în special Biserica Rusă şi Biserica Greacă. Pe timpul cât a predat la Toronto şi apoi în Austria a avut legături cu Biserica Ortodoxă Română, dar şi cu alte Biserici ortodoxe din lume. În această săptămână, prof. Pablo Argarate a vizitat mai multe mănăstiri din Moldova. „Toate locurile pe care le-am vizitat în această săptămână au fost frumoase. Este pentru a treia oară când vin în România, dar pentru prima dată când am ajuns în Moldova. Vizitarea mănăstirilor din Moldova a fost pentru mine ceva de neuitat. Ceea ce am trăit aici este nemaipomenit. Am rămas surprins de viaţa creştină din Moldova. Am observat jertfa pe care credincioşii au depus-o în biserică. Nu am mai întâlnit în nici o altă parte a lumii o trăire şi o implicare a creştinilor laici în viaţa Bisericii. Cred că o mare provocare va fi secularizarea. Am văzut deja în Biserica Greacă urmările ei şi de aceea cred că Biserica Ortodoxă Română trebuie să se pregătească foarte bine în privinţa aceasta. Cred că voi mai veni la Iaşi pentru a stabili legături în special cu Biserica din Moldova. La Graz avem doi doctoranzi de origine română. De aceea dorim să avem o şcoală doctorală care să faciliteze studiul în echipă între doctoranzii celor două facultăţi. Ieri (n.r. joi, 10 mai) am fost la chilia părintelui Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria şi a fost o experienţă deosebită pentru mine. Pe toată durata vizitei mele am rămas impresionat de ospitalitatea românească, pe care am simţit-o mai ales în aceste zile“, a mărturisit prof. Pablo Argarate.

Doctorate în teologie, în Argentina şi Germania

Pablo Argarate s-a născut în anul 1962 în Cordoba, Argentina. A studiat timp de cinci ani filosofia şi alţi cinci ani teologia. A obţinut teza de doctorat în teologie cu tema „Sfântul Maxim Mărturisitorul“. Ulterior a mers la Tübingen (Germania), unde a dat o teză de doctorat cu titlul „Despre Duhul Sfânt la Sfântul Simeon Noul Teolog“. În Tübingen a intrat în contact cu vechea cultură orientală, respectiv, siriacă, armeană, coptă şi etiopiană. A fost asistent la Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii Paderborn (Germania) şi la Facultatea de Teologie Evanghelică din Tübingen. A fost timp de opt ani profesor la Universitatea din Toronto (Canada). Începând de anul trecut, Pablo Argarate este profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universităţii Graz (Austria) şi director al Institutului Ecumenic şi al Cercetării Teologiei Răsăritene.

Citește alte articole despre: simpozion, vizită, Moldova, Pablo Argarate

De la același autor

Ultimele din categorie