Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Arhiepiscopia Iaşilor

Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

    • Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
      Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

      Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

    • Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
      Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

      Cinstirea martiriului Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Catedrala arhiepiscopală din Suceava și-a cinstit ieri, 2 iunie, ocrotitorul - pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Încă din ajunul hramului, pelerinii au venit să se închine la racla ce adăpostește moaștele Sfântului Ioan.


Sute de credincioși din toate colțurile țării au participat încă de marți seara la slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Ieri dimineață a fost oficiat Acatistul Sfântului, ale cărui moaște se află în Catedrala arhiepiscopală din Suceava, și Sfânta Liturghie, de către IPS Pimen, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La această slujbă au venit pelerini însoțiți de preoții lor parohi din mai multe localități din județul Suceava. „În cuvântul de învățătură pe care l-a rostit celor prezenți, IPS Pimen a vorbit despre viața Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, scoțând în evidență milostenia pe care a făcut-o în timpul vieții. Apoi, ierarhul nostru a făcut referire la martiriul și răbdarea Sfântului Ioan, la întărirea în credință, la puterea lui Dumnezeu care lucrează prin rugăciunile Sfântului, pentru că sfinții sunt casnicii lui Dumnezeu“, ne-a relatat arhim. Vartolomeu Chira, starețul Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“.

Hramul Grădiniței „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“

Credincioșii care s-au pregătit cu post și rugăciune au fost împărtășiți. Sfânta Împărtășanie au primit și copiii de la Grădinița „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“, patronată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. După Sfânta Liturghie, cu prapuri, cruci și icoana Sfântului Ioan s-a mers la izvorul unde în fiecare an se săvârșește Aghiazma mică. „Pe parcursul procesiunii am cântat troparele «Mântuiește Doamne poporul tău» și Troparul Sfântului. După oficierea acestei slujbe au fost stropiți toți credincioșii cu aghiazmă iar apoi ne-am întors în catedrală pentru ca oamenii să fie miruiți și să primească anaforă“, a mai adăugat arhim. Vartolomeu Chira. Zidirea bisericii Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou“ a fost începută de voievodul Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, în 1514, și terminată de Ștefăniță Vodă, fiul lui Bogdan, în 1522, așa cum ne arată și pisania aflată deasupra ușii de intrare în pridvor. A fost ridicată în primul rând pentru a face față mulțimii credincioșilor care veneau să se închine moaștelor pe care mănăstirea le adăpostește din anul 1589. Până la această dată, moaștele s-au aflat, încă de la aducerea lor de la Cetatea Albă, în 1402, în Biserica Mirăuților, fosta Catedrală mitropolitană.
***
Sărbătoarea hramului la Suceava, de Sânziene

Sărbătoarea hramului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava are loc, prin tradiție, la 24 Iunie, ziua în care moaștele sfântului au fost aduse la Suceava. Miile de credincioși, în frumosul port național, aduc spice de grâu, flori de câmp, crengi de tei și de brad. Pelerinajul începe în dimineața zilei de 23 iunie, când sfintele moaște sunt scoase din biserică și depuse pe un baldachin în curtea mânăstirii. Credincioșii se închină cu evlavie, iar seara are loc slujba Privegherii. Dimineața se sfințește aghiazma, apoi se oficiază Sfânta Liturghie. Hramul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, alături de cel al Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, constituie una din cele mai importante sărbători religioase ale românilor din ținutul Moldovei. (Constantin Ciofu)

Citește despre: