Extraordinara aventură a vieții în Hristos

26 Iulie 2013 19:06 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

     

În primele zile ale Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, participanții au vizionat filme și piese de teatru, au participat la conferințe, la ateliere și la activități sportive, și s-au rugat împreună, participând la Sfânta Liturghie.   

Joi seară, la Nemțișor a debutat cea de-a  IV-a ediție a Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. După sosirea celor 330 de participanți și luarea cinei, părintele protosinghel Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, a ținut un scurt cuvânt de introducere în tema taberei din acest an, „Spovedania, un leac uitat”, în care a subliniat importanța Tainei Mărturisirii:  „O formulă mai bună de a-i proteja pe tineri astăzi nu este alta decât legătura lor cu un duhovnic, cel mai în măsură să le descopere adevărul, și să-i ferească de rătăcire, de minciună și de moarte. Aștept de la toți tinerii prezenți să fie uniți, să se apropie de Dumnezeu, să comunice între ei, să se informeze aupra binecuvântării pe care o are un tânăr care se spovedește, și să primească Ortodoxia ca un mod de viață, ca pe ceva firesc”.

A urmat apoi o piesă de teatru, despre o pildă duhovnicească în care s-a arătat necesitatea spovedaniei în perioada tinereții,  jucată de membrii „Asociaţiei Tineretul Ortodox Român”(ATOR)  și ai „Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români” (ASCOR) - filiala Iaşi, după care, participanții au putut viziona, în aer liber, filmul rusesc „12”. Ziua s-a încheiat cu oficierea rugăciunilor de seară.

„Viața este un lucru serios, ce presupune luptă”

Vineri, 26 iulie, programul taberei de la Nemțișor a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi, pe un pe un podium special amenajat în incinta taberei, cuvântul de învățătură fiind rostit de pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. „Trăim într-o lume în care ai impresia că se vrea ca oamenii, iar în special tinerii și copiii, să fie înfrânți de la bun început, să fie niște predați de bună voie în mâna vrăjmașului. Dacă suntem atenți la lucrarea demonică care se petrece în jurul nostru, observăm lucrarea de înșelare prin care ni se spune că nu există luptă și că nu este necesară o luptă. Patimile sunt proclamate normalitate, și nu se pune problema ca cineva să lupte împotriva patimilor, și, implicit împotriva celui ascuns în patimi, diavolul cel viclean. Viața este un lucru serios, care presupune luptă. Dacă nu suntem conștienți de această luptă, suntem victimile celui viclean. Sfântul Apostol Ioan, însă, în prima epistolă sobornicească, ne încurajează, spunându-ne: «Scris-am vouă, tinerilor, căci sunteți tari și cuvântul lui Dumnezeu rămâne în voi și ați biruit pe cel viclean», cuvinte pe care, mai ales tinerii, trebuie să le aibă tot timpul ca mijloc de încurajare, mai ales azi, când adolescenții par fragili spiritual, și sunt slăbiți moral în mod sistematic și programatic. Majoritatea tinerilor contemporani își doresc o viață interesantă, lipsită de griji, uitând că cea mai extraordinară aventură e viața în Hristos. Calea lui Hristos este o cale plină cu surprize, ce, deși pare strâmtă la început, se lărgește pe măsură ce o stăbați, până la infinitul Împărăției lui Dumnezeu. Calea păcatului pare  o cale largă la început, dar se tot strâmtează cu timpul și ajunge la o fundătură, în care nu mai ai nici o ieșire. Calea mântuirii este calea disciplinei, a luptei și a seriozității”, a subliniat în cuvântul său părintele profesor.

După Sfânta Liturghie, a avut loc micul dejun și conferința „Despre spovedanie”, susținută de arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” - Vovidenia, judeţul Neamţ. Ziua a continuat cu ateliere, jocuri, activități sportive, cina, timp pentru spovedanie și rugăciunea în comun de seară.

Astăzi, tinerii de la Nemțișor vor participa la un pelerinaj pedestru până la Schitul Cărbuna, după care vor urmări un festival de film organizat de filialele ATOR ȘI ASCOR participante, după care, spre seară, vor face focuri de tabără și vor asista la un concert.

În ultima zi a taberei, duminică, 28 iulie 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va săvârși slujba Sfintei Liturghii, alături de un sobor de preoți și diaconi.

 

De la același autor

Ultimele din categorie