„Familia se împlinește prin nașterea de prunci“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Familia se împlinește prin nașterea de prunci“

Biserica Maternității „Cuza Vodă“ din Iași este binecunoscută datorită programelor și activităților extraliturgice pe care le desfășoară, toate venind în sprijinul mamelor, atât în plan spiritual, cât și material. „Multe din mamele care au adus pe lume fii și fiice în Maternitatea Cuza Vodă ne-au rămas prietene și vin la capelă la Sfânta Liturghie. Se simt ca acasă aici, iar copilașii zburdă în voie, au toată libertatea din lume“, spune cu blândețe părintele Dănuț Damaschin, preot misionar de caritate la biserica Maternității „Cuza Vodă“ din Iași

E liniște în biserica maternității. Pentru că nu e duminică sau altă zi de sărbătoare, când lăcașul de închinăciune se umple de gânguritul micuților enoriași.
Preotul Dănuț Damaschin e părinte pentru mamele și pruncii care pășesc pragul capelei. Pe unele le-a ajutat în momente de disperare în timpul sarcinii, pe altele le sprijină și acum, și, dacă nu are un bănuț, le oferă un sfat din adâncul inimii sale.
„Prezența preotului într-o maternitate este absolut esențială. Atât lupta cu suferința, cât și faptul că stau aici, închise, cu permanente îngrijorări, sunt probleme pe care nu ai putea sub nici o formă să le duci fără ajutorul lui Dumnezeu și al preotului. Femeile internate aici simt intens lucrul ăsta. Dacă poți să vezi, ai ochii deschiși, aici Îl simți pe Dumnezeu. Părintele de aici a avut tot timpul o vorbă bună pentru mine, a reușit să-mi întărească răbdarea“, spune Rodica Corduneanu din Fălticeni. E la a 36-a săptămână de sarcină și s-a internat la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă“ din Iași din cauza unei colici renale. Între timp, au mai apărut și alte complicații, așa că viitoarea mămică are deja două luni de spitalizare.
O altă tânără, Geta Agachi din Bârlad, este mama unui copil cu handicap și este însărcinată cu cel de-al doilea copil. La maternitate face un tratament pentru menținerea sarcinii. Când începe să-și spună povestea, îi dau lacrimile. Face comparație cu alte spitale din țară unde nu există preot: „Înseamnă mult o rugăciune, o binecuvântare pe patul spitalului. Aici numeri fiecare zi, cu fiecare zi copilul tău se dezvoltă în tine, iar tu trebuie să învingi totul pentru el“, e convinsă tânăra mămică.

„Se întâmplă ca medicii să ne cheme de acasă, pentru a face botezul în regim de necesitate“

Preotul misionar de caritate este prezent zilnic în mijlocul pacientelor din spital pentru a le citi rugăciuni pentru sănătate sau pentru a săvârși Taina Botezului în regim de necesitate. Botezul nou-născuților aflați în incubatoare, asistați de aparate, are loc la recomandarea medicilor. „Se întâmplă ca medicii să ne cheme de acasă, pentru a face botezul în regim de necesitate, când șansele copilului se reduc la minimum. Părinților li se sugerează de către medici să facă botezul pentru că ei, ca medici, nu pot să mai facă nimic. Este impresionant că descoperi zilnic cazuri de părinți care L-au cunoscut pe Dumnezeu când li s-a născut copilașul“, spune pr. Damaschin.
„Avem de-a face cu copii mai mici de 1.000 de grame despre care se poate spune că nu ar avea prea multe șanse. De fapt, 60-70% dintre mamele care nasc copii foarte mici vor să-și boteze pruncii în maternitate. Pot spune, fără nici un fel de exagerare, că bebelușii merg mult mai bine după botez. De curând am avut aici un băiețel cu pneumotorax bilateral masiv, a cărui evoluție era spre agravare, nu ne gândeam că o să trăiască. După botez a început să facă progrese uluitoare. Am avut și alte cazuri grave, cărora nu le acordam nici o șansă. Noi le spunem de la început părinților că facem tot ce putem, dar fără ajutor de Sus nu se poate“, e convinsă dr. Anca Bivolaru, medic primar neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iași.
Sunt multe cazurile când copiilor născuți prematur nu li s-au dat șanse de supraviețuire, pentru ca după botez micuții să aibă o evoluție foarte bună.
Tăticul lui Cosmin-Gabriel, un pui de om născut pe 30 august 2010, la 7 luni, ne-a asigurat că așa stau lucrurile. A fost sfătuit de medicul neonatolog să-și boteze pruncul. Copilul era la terapie intensivă, iar când s-a săvârșit Taina Sfântului Botez era intubat. „Preotul din spital nu numai că a venit rapid, dar prezența lui ne-a făcut deja să vedem cu alți ochi situația. Pentru că dânsul nu numai că ne-a dat o mână de ajutor la modul concret, ci ne-a întărit speranța, firavă atunci, că băiețelul va fi bine. Și era foarte sigur pe el când ne spunea acestea. Și a fost, într-adevăr, o mână minunată care a venit la timp“, mărturisește Cornel Nedelcu. După Sfântul Botez, băiețelul a început să ia în greutate, a ieșit din spital, iar acum, la 5 luni, nici n-ai zice că s-a născut prematur, că a avut probleme, că a stat o lună la terapie intensivă.
„Ceva s-a întâmplat atunci, la botez. Nu a durat mult și băiețelul meu a ieșit din spital și nu a mai fost nevoie nici de intervențiile majore la care trebuia să fie supus. Cred cu tărie că echipa de la etajul 6 al maternității (secția de terapie intensivă nou-născuți) are încredere în Dumnezeu. Sunt situații când știința nu este de ajuns, iar medicii de la Maternitatea «Cuza Vodă» și preotul, împreună, reușesc să facă minuni“, susține Corneliu, care este managerul unei firme din Iași. Iuliana, Corneliu și Cosmin-Gabriel Nedelcu sunt acum enoriași fideli la capela spitalului și preferă acest loc nu numai pentru momentele frumoase petrecute aici, ci, mai ales, „pentru felul cum slujește părintele Damaschin, care însuflețește totul în jurul lui“ și pentru „cuvintele răspicate, cum numai el știe să le rostească“, spun soții Nedelcu.

„Mamele cu mulți copii ne sunt tare dragi“

Biserica de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iași este cunoscută și datorită programelor și activităților extraliturgice pe care le desfășoară. Printre acestea este și un program de prevenire și combatere a avortului, care se desfășoară în parteneriat cu mai multe asociații creștine, prin care se oferă consiliere spirituală și materială (bani pentru întreținere, cazare) mamelor însărcinate ce vor renunța la avort, se organizează activități educative în liceele și școlile din municipiul și județul Iași, conferințe cu studenții ieșeni, diverse activități de sensibilizare a opiniei publice. De asemenea, tot prin intermediul bisericii din incinta maternității se derulează un program de sprijinire a mamelor cu mulți copii, în colaborare cu Serviciul de asistență socială al spitalului și cu ajutorul credincioșilor din parohiile ieșene. Ajutorul constă în bani pentru transportul mamelor acasă, de la spital, și haine pentru nou-născuții din familiile cu probleme sociale, existând și o bursă de studii pentru un copil din mediul rural.
„Încurajăm mult femeile cu mulți copii să facă față presiunilor din familie și societate, pentru că aceștia, copiii din familiile numeroase, vor fi viitorul nostru, ei vor compensa lipsa copiilor din celelalte familii. Să nu uităm că de copii depinde nu numai bunăstarea noastră, ci și mântuirea, ei ne vor aduce, cândva, la biserică. Familia trebuie să fie permanent conștientă că se mântuiește prin nașterea și creșterea pruncilor. Mamele cu mulți copii ne sunt tare dragi, cum dăm peste o astfel de mămică ne lipim sufletul de ea. E odihnitor sufletește să poți fi lângă o asemenea familie“, mărturisește preotul Damaschin. „Familia se naște în cununie, dar se împlinește prin nașterea de prunci. Din punctul meu de vedere, ca preot de maternitate, pot spune că avortul, contracepția lovesc dur în familie și o distrug încet, dar sigur. E o mare nenorocire avortul“, continuă cu convingere părintele Dănuț Damaschin.

Program de educație creștină în școli

Biserica de la maternitate va implementa în curând și un program de educație creștină care se va desfășura prin colaborarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Iași și a monahului Marcu Anton, medic la Baza de tratament de la Mănăstirea Techirghiol, cel care a și venit cu propunerea unei astfel de activități. Acțiunea se va constitui într-o campanie antiavort derulată în școli.
O zi specială în viața Maternității „Cuza Vodă“ este 25 martie, sărbătoarea Bunei Vestiri, când Biserica aniversează femeia creștină. Anul acesta, părintele Dănuț Damaschin speră să poată oferi pacientelor, cu sprijinul unor parohii din Iași, o masă îmbelșugată cu pește. Programul zilei va conține activități artistice și, dacă va fi posibil, un simpozion consacrat Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii.
Împreună cu pr. Iulian Negru, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Radu Brânză, parohul Bisericii „Sfântul Haralambie“ din Iași, unde funcționează și o cantină socială, pr. Damaschin speră să facă mai mult pentru mame, un centru maternal. „Acest centru va găzdui în special mamele care nu au unde locui. Aici vor putea primi ajutor material, căldură sufletească, catehizare. Centrul va funcționa sub forma unei instituții de tip familial și se va adresa atât celor care sunt deja mame, cât și celor care urmează să nască“, ne-a declarat pr. Iulian Negru, care a precizat că, în legătură cu perioada de găzduire a mamelor, situația va fi diferită de la caz la caz, începând de la 3-4 luni până la 2 ani sau până când mama reușește să-și rezolve situația. Centrul maternal se va construi în Iași, iar asupra locației se va decide în scurt timp.

„A izbucnit în plâns“

De la 1 octombrie 2010, în cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță“ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei funcționează Centrul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana“ care se ocupă de prevenirea avortului. „Întâi vrem să aflăm cauzele pentru care se recurge la avort, pentru ca să putem găsi soluții împreună“, spune Tincuța Sava, asistent social în cadrul Fundației „Solidaritate și Speranță“, care stă zilnic în fața Ambulatoriului de la Maternitatea „Cuza Vodă“ și încearcă să convingă cât mai multe femei să nu recurgă la gestul care le-ar traumatiza pentru tot restul vieții. „Într-o dimineață am ajuns la 8:00 la maternitate. O tânără de vreo 17 ani ieșea din maternitate. Am intrat în vorbă cu ea ca să aflu dacă venise pentru un tratament sau pentru avort. A izbucnit în plâns și mi-a mărturisit că tocmai făcuse avort. Mi-am făcut atâtea procese de conștiință, dacă ajungeam mai devreme, poate nu se întâmpla asta,“ mărturisește Tincuța. „În altă zi am întâlnit o doamnă căreia soțul îi spusese să facă ce vrea - să avorteze sau să păstreze copilul. Avea probleme acasă. Am stat trei ore de vorbă. Am convins-o să mergem să ne închinăm la moaștele Sfintei Parascheva. Pe drum, îmi spune: «Domnișoară, ce să fac, că iar îmi vin gândurile acelea să avortez?». Se ducea o luptă în ea. Am mers apoi la părintele Damaschin care i-a oferit consiliere spirituală. S-a liniștit, a mers acasă, hotărâtă că un copil poate să aducă fericire în casa lor, dar a avut niște probleme și a pierdut sarcina. Așa a vrut Domnul“, spune cu convingere Tincuța. Centrul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana“ are deja patru beneficiari, mame care au păstrat sarcina și cărora li se oferă sprijin financiar lunar, consiliere, alimente și haine.

„Dacă nu merg o săptămână în spital, parcă sunt nou-venit“

Ziua preotului de caritate în maternitate începe la primele ore ale dimineții, când mamele se pregătesc să intre în sala de naștere. Două ore se scurg în întâlnirea dintre mamă, preot și Hristos, în biserică. Urmează obișnuitele slujbe - Sf. Liturghie, Acatistul Bunei Vestiri, slujba Aghezmei, slujba Sfântului Maslu, Canonul Domnului nostru Iisus Hristos. Când nu e slujbă la biserică, întreaga după-amiază, începând cu ora 16:00, se petrece, până seara, târziu, cu mamele și nou-născuții, la care preotul merge pentru a-i binecuvânta. „Trebuie să ținem cont de masă, de odihnă, de tratament. Trebuie să alergi, că se mai schimbă secțiile, pacientele tot timpul, astfel că dacă nu merg o săptămână în spital, parcă sunt nou-venit“, mărturisește pr. Damaschin. În sala de mese a spitalului se săvârșește de câteva ori pe săptămână rugăciune pentru gravide. Preotul merge apoi la căpătâiul mamelor imobilizate.

„Copiii sunt adevărate daruri cerești“

Pr. prof. univ dr. Ioan C. Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași spune că, la nivelul țării noastre, cele mai multe întreruperi de sarcină sunt înregistrate în Moldova. Iașul a condus detașat în ultimii ani, putând fi considerat „capitala avorturilor“.
„În fața unei astfel de situații, denunțând avortul a fi un grav păcat, ce atentează la libertatea și demnitatea umană, la istoria și viitorul neamului, Biserica s-a simțit și se simte responsabilă să apere valorile vieții și ale familiei, arătând că familia reprezintă mediul și cadrul cel mai potrivit dezvoltării personale și general umane, o «Biserică în miniatură» sau «Biserica de acasă», iar copiii, nefiind poveri sau piedici în calea acestei împliniri de sine, sunt adevărate daruri cerești și binecuvântări dumnezeiești. Iată de ce anul 2011 este, în cuprinsul Patriarhiei Române, închinat apărării și elogierii familiei, a culmilor și frumuseților ei și a darului sacru al nașterii de prunci!“, consideră pr. Ioan C. Teșu. (Nicoleta Olaru)