Întâlnire cu părintele Paisie la Mănăstirea Sihăstria

21 Februarie 2011 16:32 Arhiepiscopia Iaşilor

La Mănăstirea Sihăstria au avut loc sâmbătă manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Paisie Olaru. Părintele Mitropolit Teofan a adăugat la final faptul că marcarea celor 20 de ani de la plecarea la Domnul a părintelui Paisie s-a transformat într-o întâlnire cu marele duhovnic care a viețuit în Mănăstirea Sihăstria.

Vizita canonică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în Mitropolia Moldovei și Bucovinei a continuat vineri seara la Mănăstirea Sihăstria. Preafericirea Sa a fost însoțit de IPS Vasilios de Elassona, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și de PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. La poarta mănăstirii, Patriarhul României a fost întâmpinat de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de arhim. Victorin Oanele, starețul acestei așezări monahale, de preoții mai multor parohii din Arhiepiscopia Iașilor, de viețuitorii Sihăstriei, de credincioși și de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamț. În Biserica "Sf. Teodora de la Sihla", PS Ioachim Băcăuanul a oficiat o slujbă de Te Deum. La final, părintele stareț Victorin Oanele și-a exprimat bucuria pentru faptul că Părintele Patriarh Daniel a ajuns în mănăstirea de metanie pentru a lua parte la marcarea a 20 de ani de când ieroschimonahul Paisie Olaru a trecut la cele veșnice. Preafericitul Părinte Daniel a remarcat în cuvântul pe care l-a rostit că părintele Paisie Olaru este rugător în ceruri. "Cei care s-au rugat mult în timpul vieții lor și L-au iubit pe Hristos au mărturisit pe Preasfânta Treime, și în cer se vor ruga împreună cu îngerii și vor lăuda pe Dumnezeu. Am venit aici cu IPS Teofan, dar și cu IPS Vasilios, care a devenit un prieten al Bisericii noastre Ortodoxe. Vă mulțumim pentru cuvântul de bun venit pe care ni l-ați adresat și dorim ca pentru rugăciunile tuturor sfinților monahi, ocrotitori ai mănăstirilor, să vă dăruiască Preasfânta Treime bucuria comuniunii cu sfinții și bucuria simțirii ajutorului lor în viața noastră", a spus PF Daniel.

Parastas pentru “rugătorul smerit“

Evenimentele prilejuite de comemorarea ieroschimonahului Paisie Olaru au debutat sâmbătă dimineață cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica “Sf. Cuv. Teodora de la Sihla“, a Mănăstirii Sihăstria de IPS Vasilios, IPS Teofan, IPS Andrei, IPS Casian, PS Ambrozie și PS Emilian Lovișteanul. A urmat slujba Parastasului, săvârșită de Întâistătătorul Bisericii noastre, înconjurat de soborul de ierarhi, preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. Părintele Patriarh Daniel a evocat personalitatea ieroschimonahului Paisie Olaru, amintind faptul că a avut o serie de virtuți prin care rămâne veșnic viu în amintirea celor care l-au cunoscut. „Chipul luminos al părintelui Paisie Olaru rămâne viu întipărit în memoria noastră, în sufletul nostru, sub forma acestor trei lumini împletite între ele și anume, chipul unui rugător smerit, al unui sfătuitor înțelept și al unui părinte milostiv. Era un rugător smerit în înțelesul că niciodată când se ruga sau slujea nu era interesat cum se prezintă în fața oamenilor, ci doar cum să stea drept în fața lui Dumnezeu. Se ruga mult în tăcere. Rugăciunea lui era una vizibilă, cunoscută de toți, iar alta era tăcută, interiorizată. Părintele avea o înțelepciune mai întâi venită de la înțelepciunea omului smerit și cumpătat de la țară. Totdeauna în pildele sale îmbina pildele Scripturii cu înțelepciunea omului care a trecut prin viață. Al doilea izvor al înțelepciunii lui este Sfânta Scriptură și scrierile sfinților. Al treilea izvor era propria experiență de om care a trecut prin necazuri, prin sărăcie, care a văzut cu ochii săi Primul Război Mondial și urmările lui asupra societății românești și desigur din experiența sa îndelungată în viața de mănăstire“, a spus Părintele Patriarh Daniel.

Filme documentare și mărturii despre părintele Paisie Olaru

Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru prezența la manifestările comemorative dedicate părintelui Paisie, exprimându-și speranța că rugăciunile marelui duhovnic evocat la Mănăstirea Sihăstria vor aduce multe binefaceri celor care i-au cinstit memoria. „Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca rugăciunile sale să ne cuprindă pe noi, ca învățătura sa să ne cârmuiască mai departe pe calea mântuirii. Mormântul său, osemintele sale pământești, care sunt în așteptarea Învierii, să fie acel izvor de bunătate, de candoare, de milostivire, izvor care l-a definit pe părintele nostru duhovnicesc, părintele Paisie Olaru". Soborul de ierarhi, preoți și diaconi, căruia i s-a adăugat mulțimea de pelerini, s-a îndreptat către mormântul marelui duhovnic Paisie a fost oficiat un Trisaghion. În demisolul Bisericii “Sf. Teodora de la Sihla“ a avut loc un simpozion comemorativ dedicat împliniri a 20 de la trecerea la Domnul a părintelui Paisie Olaru. În debutul manifestării, moderate de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost prezentat mai un film documentar despre părintele Paisie Olaru, realizat de postul de televiziune al Patriarhiei Române, TRINITAS TV, intitulat “Părintele Paisie Duhovnicul“. Ierarhii prezenți au ținut cuvântări sau au adus mărturii care au reflectat chipul duhovnicesc al părintelui Paisie Olaru.
După susținerea discursurilor a fost prezentat un film cu ieroschimonahul Paisie din arhiva Mănăstirii Sihăstria. Părintele Mitropolit Teofan a adăugat la final faptul că marcarea celor 20 de ani de la plecarea la Domnul a părintelui Paisie s-a transformat într-o întâlnire cu marele duhovnic care a viețuit în Mănăstirea Sihăstria. “I-am văzut chipul, i-am ascultat glasul, i-am simțit prezența. Socotesc că toți cei de față, cei care l-au cunoscut și cei care nu l-au cunoscut, ne-am așezat din nou în fața patului său de suferință, epitrahilul său s-a așezat pe creștetul nostru, cu fruntea caldă poate i-am atins genunchiul rece datorită bătrâneții și suferinței“, s-a exprimat Înalt Preasfințitul Părinte Teofan. (Constantin Ciofu)

 

Ultimele din categorie