Mănăstirea Coşula va fi reabilitată

14 Februarie 2014 12:43 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Complexul monahal al Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani va fi reabilitat în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 19 milioane de lei. Proiectul va fi realizat prin parteneriatul dintre Consiliul Judeţean Botoşani şi Mănăstirea Coşula şi prevede restaurarea Bisericii "Sfântul Nicolae", precum şi a clădirilor anexă din incinta aşezământului monahal.

Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani va fi realibilitată în perioada următoare, după ce Consiliul Judeţean Botoşani a semnat miercuri, 12 februarie 2014, un contract de finanţare. Proiectul "Reabilitarea şi Valorificarea Complexului Monahal Coşula" a fost semnat de Constantin Apostol, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, şi de Florin Ţurcanu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani. Acesta va cuprinde reabilitarea sitului amenajat, în suprafaţă de 13.564 metri pătraţi, amenajarea a 9.627 metri pătraţi de spaţii verzi, amenajarea a 1.446 de metri pătraţi pentru parcări şi lucrări de stabilizare versant pe o suprafaţă de 2.400 de metri pătraţi.

În urma proiectului se doreşte creşterea numărului de vizitatori cu 1.000 de persoane anual. Preşedintele CJ Botoşani Florin Ţurcanu a menţionat că după implementarea proiectului va fi deschisă "zona religioasă pentru vizitatorii care vor ajunge în Botoşani". De asemenea, Constantin Apostol a apreciat faptul că judeţul Botoşani a reuşit atragerea unei finanţări europene pentru Mănăstirea Coşula. În acelaşi timp, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, a apreciat parteneriatul rodnic între autorităţile publice şi Mănăstirea Coşula.

Protos. Calinic Chirvase, stareţul Mănăstirii Coşula, şi-a exprimat bucuria pentru obţinerea finanţării atât de necesară monumentului vechi de aproape o jumătate de mileniu. Mănăstirea Coşula din judeţul Botoşani a fost ctitorită în anul 1535 în timpul domnitorul Petru Rareş de marele vestier Mateiaş Coşolvei. Ca şi alte mănăstiri din Moldova, biserica vechii aşezări monahale a fost pictată şi în exterior, mărturie fiind scena Judecăţii de Apoi care se păstrează încă pe faţada vestică a lăcaşului de închinăciune. Culoarea galbenă a picturii originale de pe pereţii bisericii este la fel de importantă ca pictura de la Mănăstirea Voroneţ. „Galbenul de Coşula e la fel de preţios ca albastrul de Voroneţ. Suntem singura mănăstire din Botoşani care păstrăm în biserică o pictură veche de aproape 500 de ani“, a spus stareţul Mănăstirii Coşula. Zidul de cărămidă plină ce înconjoară incinta mănăstirii este acoperit cu olane, fiind construit în anul 1858 de arhiereul Marchian Folescu. Treptele zidului simbolizează scara virtuţilor Sfântului Ioan Sinaitul.

De la același autor

Ultimele din categorie