Membrii ATOR din judeţul Botoşani s-au reunit la Mănăstirea Ştiubieni

4 Mai 2015 23:13 Arhiepiscopia Iaşilor

În perioada 1-2 mai 2015, a avut loc la Mănăstirea „Sfânta Treime“ din Ştiubieni întâlnirea filialelor Asociaţiei Tineretul Ortodox Român din judeţul Botoşani.

La eveniment au participat tineri din Dorohoi, Zoiţani, Flămânzi, Botoşani, Huţani, Albeşti şi Bucecea, o întâlnire în comuniune cu Dumnezeu şi cu propriul suflet. Aceştia au desfăşurat diverse activităţi: sportive, educative, culturale şi, nu în ultimul rând, duhovniceşti.         

Prima zi a debutat cu participarea la Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de tinerii participanţi, iar apoi a urmat Taina Sfântului Maslu. Efervescenţa tinereţii a fost exteriorizată prin activităţile sportive, dar şi prin jocuri de cunoaştere şi comunicare. Participanţii la întâlnire au vizionat filmul Patch Adams, un film despre morală, efort, piedici şi satisfacţia în viaţă. Spre seară, tinerii au participat la slujba Vecerniei, oficiată de pr. Constantin Macuc, protopop de Săveni, şi de pr. Ioan-Emanuel Cojocaru, preşedintele ATOR Bucecea. După slujba Vecerniei, tinerii au stat la un taifas duhovnicesc, la frământările şi întrebările acestora răspunzând pr. Constantin Macuc, dar şi protos. Melchisedec Sandu, stareţul Mănăstirii „Sfânta Treime“ Ştiubieni. Pentru a mulţumi Domnului pentru ziua ce s-a strecurat printre zâmbetele tinerilor, aceştia au cântat Paraclisul Maicii Domnului.

„Am simţit cum sufletele noastre prind aripi îngereşti“

Al doilea răsărit de la Ştiubieni i-a găsit pe tineri la Sfânta Liturghie, ce i-a încărcat cu gânduri bune pentru întreaga zi. S-au grupat apoi, pentru a practica jocuri de echipă, pentru a cânta după acordurile lente ale melodiilor folk, pentru a observa frumuseţea locului ce-i înconjoară şi pentru a da o mână de ajutor acolo unde a fost nevoie. Toţi participanţii şi-au exprimat regretul pentru finalizarea întâlnirii şi, totodată, bucuria de a lua parte la o astfel de evadare, drept dovadă fiind şi părerile lor:

Peisajul nespus de frumos, entuziasmul atorenilor, jertfa organizatorilor şi, nu în ultimul rând, rugăciunea cu care a început, s-a desfăşurat şi s-a încheiat scurta noastră şedere aici au făcut ca toate activităţile să decurgă lin, iar bucuria să învingă oboseala. Cu toţii am plecat câştigaţi de la această întâlnire şi nădăjduim că anul viitor să ne reunim la fel de voioşi, spontani şi dornici de a cunoaşte. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate! (ATOR Botoşani)

Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru toate aceste clipe petrecute împreună, pentru că ne-a învrednicit să fim alături unii de alţii, toţi uniţi întru Lumina Sa. Ne-a dăruit  oameni minunaţi care ne-au îndrumat paşii spre descoperirea virtuţilor creştine ce înobilează sufletul tânărului. Ne-am aflat în duh de rugăciune şi într-o pace deplină. Aducem mulţumiri părintelui  stareţ  protosinghel Melchisedec Sandu pentru ajutorul crucial dat organizării acestei întâlniri. (ATOR Zoiţani)

Este şi va fi ceva frumos. Trebuie să spunem că nu există mai mare plăcere ca aceea de a vedea oameni zâmbind şi bucuroşi. Cu toate că suntem o filială tânără, de curând înfiinţată, am particpiat deja la câteva astfel de întruniri şi nu putem decât să le urăm organizatorilor la cât mai multe astfel de realizări, pentru că la urma urmei ATOR nu este doar o asociaţie, este o familie. (ATOR Flămânzi)

În cele două zile petrecute la Ştiubieni, tinereţea şi efervescenţa participanţilor au dat mâna cu bucuria, entuziasmul, rugăciunea şi comuniunea, pentru a fi uniţi întru Hristos. Prin slujbele deosebite la care am luat parte, prin ascultarea sub care am stat şi prin convorbirea duhovnicească cu părintele stareţ protosinghel Melchisedec Sandu şi părintele protopop Constantin Macuc, am simţit cum sufletele noastre prind aripi îngereşti şi plutesc uşor către Bunul Dumnezeu. Am legat prietenii noi, iar pe cele vechi le-am întărit, am scris în capitolul tinereţii din cartea vieţii noastre despre noile personaje care au intrat în povestea noastră, despre amintirile sădite acum, ale căror roade le vom culege într-un capitol viitor. (ATOR Dorohoi)

Ultimele din categorie