Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar

6 Martie 2015 16:00 Arhiepiscopia Iaşilor

Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pregătește un nou volum de referință, ce va apărea în cursul acestui an: Părinţii Bisericii despre război şi stagiul militar: „Ca mieii în mijlocul lupilor”, studiu introductiv şi antologie de Dragoş Dâscă. 

Scopul acestei cărţi este de a oferi cititorului român un florilegiu de texte patristice despre o tematică din nefericire actuală. Fiindcă subiectul îl reprezintă opinia Părinţilor Bisericii din toate veacurile despre problema războiului, în particular şi serviciul militar, în general, am ales să includem în dosarul nostru şi Părinţi recent canonizaţi, precum Sfinţii Siluan Athonitul, Nicolae Velimirovici, Iustin Popovici şi Paisie Aghioritul. De asemenea, unele texte nu se referă strict la concepţia unui Părinte despre război, ci la modul în care un anumit Părinte a înţeles să slujească la oaste, cum s-a comportat în timpul satisfacerii serviciului militar sau în timpul confruntărilor armate.

„Noi am învăţat nu numai să nu răspundem cu rău celui ce ne loveşte şi să nu purtăm prin judecăţi pe cei ce ne jefuiesc şi ne răpesc avutul, ci suntem în stare ca, şi celui care ne-a lovit peste un obraz, să-i întoarcem şi pe celălalt, iar dacă ne-a luat mantaua, suntem în stare să-i dăm şi haina” – Atenagora Atenianul, Solie în favoarea creştinilor 1, 4.

Ultimele din categorie