Pelerinaj la Mănăstirea Hadâmbu, chiar și pe ploaie

21 Februarie 2011 16:32 Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioșii din mai multe părți ale țării au venit ieri la hramul Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost așezată la această sărbătoare într-un baldachin în curtea mănăstirii.

Credincioșii din mai multe părți ale țării au venit ieri la hramul Mănăstirii Hadâmbu din județul Iași. Aici se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care a fost așezată la această sărbătoare într-un baldachin în curtea mănăstirii.
Mii de pelerini au participat ieri la hramul Mănăstirii Hadâmbu, aflată la 30 de kilometri de orașul Iași, în comuna Mironeasa. Încă de marți seara oamenii au venit să se roage în timpul slujbei Privegherii și să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Curtea vechiului lăcaș de cult al Mănăstirii Hadâmbu a fost neîncăpătoare în noaptea de marți spre miercuri datorită numărului mare de oameni care au stat sub cerul liber, cântându-i Maicii Domnului. Protos. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu, a stat alături de credincioși până la 3:00 dimineața, petrecând în rugăciune și cântare. Ieri-dimineață, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, remarcând jertfa pelerinilor care au stat și s-au rugat în frig și ploaie.
Ore în șir la rând, pentru cinstirea Maicii Domnului
La final, părintele stareț Nicodim Gheorghiță a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru că au dat binecuvântare ca la slujba hramului Mănăstirii Hadâmbu să fie prezent PS Varlaam Ploieșteanul. „Gândul meu de mulțumire s-a îndreptat și către pelerinii care an de an vin să o cinstească pe Maica Domnului la Mănăstirea Hadâmbu. Oamenii au stat ore în șir să se închine icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Peste 1.500 de credincioși au participat la agapa frățească organizată de mănăstirea noastră cu sprijinul fiilor duhovnicești. Oamenii din mai multe zone ale țării continuă să vină la Mănăstirea Hadâmbu, în ciuda vremii nefavorabile“, ne-a relatat protos. Nicodim Gheorghiță. Aseară, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost așezată din nou în Biserica „Nașterea Maicii Domnului“. Următoarea sărbătoare de la Mănăstirea Hadâmbu va avea loc pe 1 octombrie, când Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ a acestei obști monahale își va serba hramul. (Constantin Ciofu)
 

Ultimele din categorie