Sfânta Ecaterina şi Sfântul Mercurie, serbaţi în Moldova

26 Noiembrie 2011 01:03 Constantin Ciofu Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica noastră i-a pomenit ieri pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie. Mai multe biserici din Moldova i-au serbat pe cei doi sfinţi. O sărbătoare deosebită a fost ieri în localitatea Rădăşeni din judeţul Suceava. Biserica cu hramurile „Sfântul Mercurie“ şi „Sfânta Ecaterina“ - Rădăşeni a aniversat 400 de ani de existenţă.

Credincioşii din parohia „Sfântul Mercurie“ şi „Sfânta Ecaterina“ - Rădăşeni au participat ieri în număr mare la slujba Sfintei Liturghii, prilejuită de sărbătoarea hramului şi de împlinirea a 400 de ani de existenţă a bisericii. Din luna iunie a acestui an, acest sfânt lăcaş adăposteşte părticele din moaştele Sfântului Mercurie şi ale Sfintei Ecaterina. Sfintele moaşte au fost aduse din Grecia, cu binecuvântarea Preafericitului Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Elade, şi a Înalt Preasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Constantin Patrolea, protopop al Protopopiatului Fălticeni, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. „Ne-am bucurat cu toţii la această sărbătoare alături de mulţimea de credincioşi care a venit să se roage. Aniversarea celor 400 de ani de existenţă a bisericii noastre a reprezentat o mare bucurie pentru noi. Această bucurie am citit-o şi în ochii credincioşilor. Este o mare binecuvântare pentru noi faptul că îi avem ocrotitori pe Sfântul Mercurie şi pe Sfânta Ecaterina, fragmente din moaştele cărora se află în biserica noastră“, a relatat pr. paroh Constantin Rotar, care a adăugat că, la finalul slujbei, toţi credincioşii au participat la o agapă frăţească.

Sfânta Ecaterina, cinstită în patru biserici ieşene

Biserica Toma Cozma din Iaşi şi-a serbat ieri al doilea hram. Programul liturgic a început joi seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi. Ieri-dimineaţă au fost oficiate slujba Utreniei, Acatistul Sfintei Ecaterina şi Sfânta Liturghie. Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de pr. Aurel Mărgineanu de la parohia „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ - Bucium, Protopopiatul Iaşi 2. Părintele paroh Mihai Mărgineanu a remarcat că Sfânta Ecaterina, care ocroteşte Biserica Toma Cozma alături de Sfântul Apostol Toma, „este mult folositoare în rugăciune“. „În această zi de sărbătoare am constatat că foarte multă lume are evlavie la Sfânta Ecaterina. Foare mulţi credincioşi din alte parohii au venit la hramul bisericii noastre. Acest lucru ne încurajează şi ne dă un imbold semnificativ pentru a intensifica cultul Sfintei Ecaterina. Fiecare din virtuţile Sfintei Ecaterina reprezintă o chemare spre a lucra poruncile lui Dumnezeu şi cuvântul Mântuitorului Hristos“, a spus pr. paroh Mihai Mărgineanu, care a amintit apoi de împlinirile din ultimele luni de la Biserica Toma Cozma, realizate cu sprijinul enoriaşilor. A urmat slujba de pomenire a ctitorilor şi binecuvântarea cu Agheazmă mică a standurilor Târgului ECOAGRIS, organizat în apropierea sfântului lăcaş pentru a 15-a oară.

Tot ieri şi-a serbat al doilea hram Biserica Lozonschi din Iaşi. Situat în apropierea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, sfântul lăcaş a fost ridicat de paharnicul Iordache Lozonschi pe locul unei biserici mai vechi de lemn, fiind sfinţită în anul 1803.

Sfânta Ecaterina a fost cinstită şi la Biserica Vulpe din Iaşi. În acest lăcaş de închinăciune se află un fragment din moaştele sfintei. Sfintele moaşte au fost dăruite Bisericii Vulpe pe 3 octombrie 2010 de parohia „Sfântul Dumitru“ - Genova (Italia), cu prilejul resfinţirii bisericii.

Biserica cu hramurile „Sfântul Lazăr“ şi „Sfânta Ecaterina“, situată lângă Teatrul Luceafărul din Iaşi, ce aparţine de Protopopiatul Iaşi 2, a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare.

Slujbă arhierească şi pelerinaj în parohia Mănăstirea Caşin II

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina a fost sărbătorită în mod deosebit în parohia Mănăstirea Caşin II din Protopopiatul Oneşti. Paraclisul acestei parohii şi-a cinstit ocrotitoarea. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Cu acest prilej a fost adusă de la Catedrala arhiepiscopală din Roman racla ce adăposteşte fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. Copiii, îmbrăcaţi în costume naţionale, au întâmpinat de dimineaţă racla cu sfintele moaşte, care au fost aşezate în Paraclisul „Sfânta Ecaterina“ al parohiei Mănăstirea Caşin II. „La această sărbătoare au venit preoţii de la parohiile din apropiere, alături de credincioşii lor, dar şi corala preoţilor din Protopopiatul Oneşti. În parohia Mănăstirea Caşin II a fost un popas duhovnicesc cu totul aparte. A fost o zi de toamnă târzie, dar o primăvară în sufletele celor care au participat la această sărbătoare“, a relatat PS Ioachim Băcăuanul.

Parohia Mănăstirea Caşin II a marcat ieri împlinirea a 12 ani de când a fost pusă piatra de temelie pentru Biserica cu hramurile „Buna Vestire“ şi „Sfântul Simeon Noul Teolog“.

De la același autor

Ultimele din categorie