"Sunteţi primul mitropolit care păşeşte în această biserică"

28 Ianuarie 2013 19:26 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

În după amiaza zilei de duminică, de la ora 16.00, cele 150 de familii ale parohiei "Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei"- Movileni, Protopopiatul Iaşi 1, au participat cu emoţie la slujba Paraclisului Maicii Domnului, săvârşită de IPS Mitropolit Teofan, în sobor de preoţi şi diaconi.

La slujba arhierească de seară, răspunsurile la strană au fost date de cântăreţi de la Biserica "Sfântul Nectarie" din Iaşi şi de la Catedrala Mitropolitană, iar din soborul slujitor, alături de pr. paroh Cătălin Bărbosu, au făcut parte preoţi din parohiile învecinate şi pr. Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iaşi 1. Slujba de seară s-a încheiat cu câteva pricesne cântate de corul bisericii din Movileni, dirijat de preotul paroh.

La finalul slujbei, pr. protopop Toma Gradinaciuc a vorbit în câteva cuvinte despre frumuseţea slujbei arhiereşti: "Pentru comunitatea de aici, această seară a fost una de Paşte, pentru că prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan i-a făcut pe credincioşi să lase cele lumeşti de o parte şi să vină la Sfânta Biserică, pentru sfânta rugăciune şi pentru primirea binecuvântării arhiereşti. Ne-am bucurat cu toţii pentru că ne-am rugat Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cea care este de-a pururi rugătoare în faţa Mântuitorului Iisus Hristos pentru noi, ca să slobozească cu rugăciunile sale, darul Mântuitorului Iisus Hristos asupra noastră, fiindcă fără ajutorul lui Dumnezeu noi nu putem face nimic. ".

În continuare, pr. paroh Cătălin Bărbosu a vorbit despre emoţia şi solemnitatea momentului de rugăciune: "Am trăit cu siguranţă un ceas binecuvântat şi de o emoţie deosebită, pentru că această slujbă de seară închinată Maicii Domnului a fost însoţită de rugăciunea mitropolitului nostru, IPS Teofan, căruia îi mulţumim că s-a ostenit să vină şi în parohia noastră. Important este că am săvârşit o slujbă închinată Maicii Domnului, pentru că Ea este mult ocrotitoare pentru familii, pentru copii, iar Sfântul Ioan Gură de Aur prăznuit în această zi, spune în scrierile sale că «familia este biserica de acasă, biserica cea mică». " În continuare, pr. paroh s-a adresat Înalt Preasfinţitului Teofan, subliniind faptul că "din punct de vedere istoric, întâlnirea din această seară cu Înalt Preasfinţia Voastră este cel mai important eveniment din parohia noastră, pentru că de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, de când  e înfiinţată, ea a fost majoritatea timpului filie şi toate slujbele importante se săvârşeau la parohia de care aparţinea. Chiar şi după cel de-al doilea război mondial, când a fost sfinţită această biserică, a fost prezent doar protopopul de Hârlău, şi nicidecum un ierarh. De aceea, din documentele pe care le-am cercetat, sunt convins că sunteţi primul primul mitropolit care păşeşte în această biserică de 200 de ani."

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, IPS Teofan a vorbit despre folosul slujbei Paraclisului Maicii Domnului, după care a explicat rând pe rând fiecare vers din cel de-al doilea tropar din rânduiala paraclisului, evidenţiind în finalul cuvântului său că "fiecare rugăciune din Paraclisul Maicii Domnului exprimă dorul omului către Dumnezeu mărturisit în faţa Născătoarei de Dumnezeu, Cea grabnic ajutătoare şi mult folositoare".

Înainte de a pleca la casele lor, credincioşii prezenţi au primit rugăciunea de dezlegare citită  de către IPS Teofan.

De la același autor

Ultimele din categorie