Tradiţie şi continuitate pe Valea Jijiei (GALERIE FOTO)

În localitatea Andrieşeni din judeţul Iaşi s-a desfăşurat duminică, 31 mai 2015, Ziua Salcâmului, ediţia a VII-a. Manifestările au fost organizate de Parohia Andrieşeni, la iniţiativa preotului paroh Mihai Cepeliuc, în colaborare cu Şcoala Gimnazială "Gheorghe Ciobanu" din localitate.

Fiii satului de toate vârstele din Andrieşeni, aflat în judeţul Iaşi pe Valea Jijiei, au participat în Duminica Rusaliilor la unul din cele mai frumoase evenimente ale comunei din ultimii ani. Programul religios şi cultural-artistic a fost prilejuit de "Ziua Salcâmului la Andrieşeni", ediţia a VII-a, organizat de această dată de Parohia "Sfântul Ierarh Nicolae" - Andrieşeni şi de la Şcoala Gimnazială "Gheorghe Ciobanu" - Andrieşeni. Programul zilei a început în paraclisul parohial, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul "Aletheia" al Bisericii Bărboi din Iaşi, dirijat de lect. univ. dr. Dorina Iuşcă. Sfânta Liturghie a fost urmată de un cuvânt al părintelui paroh Mihai Cepeliuc, prilejuit de deschiderea Zilei Salcâmului la Andrieşeni. Parohul de la Andrieşeni a amintit de începuturile organizării Zilei Salcâmului, apreciind prezenţa la Sfânta Liturghie şi la manifestările festivalului a Corului "Aletheia" din Iaşi. În curtea parohială s-a desfăşurat în continuare Festivalul Cozonacului, la care au participat gospodinele din mai multe sate ale comunei Andrieşeni. De asemenea, credincioşii au admirat câteva tablouri realizate de pictori din Andrieşeni.

Concert extraordinar al Corului "Aletheia"

Într-o atmofesferă de sărbătoare şi de bucurie, pe prispa şcolii din Andrieşeni a avut loc deschiderea oficială a Zilei Salcâmului, după ce invitaţii au fost întâmpinaţi de elevii îmbrăcaţi în costume naţionale şi de conducerea şcolii, care a oferit câte un fagure de miere de salcâm. Pentru început, au fost rostite alocuţiuni ale reprezentanţilor instituţiilor implicate, iar apoi artistul fotograf Constantin Ciofu a vernisat expoziţia de fotografie "Lumină şi credinţă la Andrieşeni", care cuprinde 40 de imagini color realizate în ultimii şapte ani din comunitatea aflată în sărbătoare. Corul "Aletheia" a susţinut cel mai importatnt moment al zilei, şi anume un concert de muzică sacră şi folclorică, ce a încântat inimile gazdelor şi oaspeţilor. Consursurile şcolare, şi muzica populară s-au completat armonios până spre miezul nopţii, când a fost aprins un foc de tabără. "Ziua Salcâmului la Andrieşeni" - 2015 reprezintă un exemplu pentru toate comunităţile parohiale, aceasta fiind organizată printr-un parteneriat rodnic cu Şcoala. Bucuria pe care au simiţit-o oamenii, ce l-au avut în mijlocul lor pe preotul lor paroh pe tot parcursul programului, este o mărturie a faptului că prin conlucrare şi colaborare se pot orândui evenimente deosebite, în duhul credinţei noastre strămoşeşti.

Citește alte articole despre: slujbă, credincioși, aniversare, program, vernisaj

De la același autor

Ultimele din categorie