Părintele Ilie Chişcari, condus către împărăţia lui Dumnezeu

Doi ierarhi ai Bisericii noastre l-au condus ieri pe ultimul drum pe părintele Ilie Chişcari, de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Dudu 2 din comuna ilfoveană Chiajna. Vrednicul slujitor al Sfântului Altar a plecat la Domnul în ziua de 19 octombrie 2014, în urma unui accident. Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost înmormântat în apropierea Bisericii „Buna Vestire“ din localitatea Sfântul Ilie, comuna Şcheia, de lângă Suceava.

Biserica „Înălţarea Sfintei Cruci“ din apropierea Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou“ din Suceava, ridicată de pr. Ştefan Chişcari, a fost neîncăpătoare ieri, 23 octombrie 2014, de numărul mare de preoţi şi credincioşi care l-au condus pe ultimul drum pe părintele Ilie Chişcari, de la Parohia Dudu 2 - Chiajna. Slujba Înmormântării a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi. Lângă sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Ilie, s-a rugat soţia vrednicului slujitor Emanuela Chişcari, dar şi părinţii, rudele şi prietenii preotului mutat prea devreme din această lume. Familia îndurerată şi foştii colegi ai bunului părinte, ce s-a remarcat prin pregătirea teologică, şi-au stăpânit cu greu lacrimile. De altfel, rugăciunile la căpătâiul părintelui Ilie nu au contenit atât la biserica din Dudu-Chiajna, cât şi în sfântul locaş din Suceava, unde a stat din noaptea de miercuri, 23 octombrie 2014, până în ziua înmormântării. Cântările tânguitoare şi rugăciunile pentru odihna sufletului părintelui Ilie au completat atmosfera plină de durere. La final, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat familiei părintelui Ilie Chişcari, intitulat „Teolog erudit şi un păstor blând - Părintele Ilie Chişcari 1983-2014“ (vezi în pagina 2). După ce ierarhii şi slujitorii sfintelor altare şi-au luat rămas bun de la părintele Ilie, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat de preoţi în jurul Bisericii „Înălţarea Domnului“. Cortegiul s-a îndreptat apoi către Biserica „Buna Vestire“ din localitatea Sfântul Ilie - Şcheia, unde a fost înmormântat. Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Pimen a scos în evidenţă faptul că părintele Ilie a ascultat mereu de părinţi, astfel că a crescut frumos duhovniceşte.

„O mare pierdere pentru Biserică“

Părintele Romică Macovei de la Protopopiatul Ilfov - Sud a venit la slujba Înmormântării alături de şapte slujitori ai sfintelor altare pentru a-l însoţi pe părintele Ilie Chişcari. „Această fulgerătoare plecare din mijlocul nostru ne-a umplut de durere sufletele tuturor celor care l-au cunoscut. Sute de preoţi au venit la biserica din Dudu să-şi ia rămas bun de la părintele Ilie, care, deşi a stat atât de puţin printre noi, a fost atât de iubit. Suntem alături de familia părintelui şi dorim să fim un real sprijin mai ales pentru soţia Emanuela şi cei doi copii“, a mărturisit pr. Romică Macovei. Pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu, unchiul părintelui Ilie Chişcari, a mărturisit că vrednicul slujitor plecat la Domnul în dimineaţa zilei de 19 octombrie a fost un preot şi teolog de excepţie. „Este o mare pierdere pentru noi toţi şi pentru Biserică. A fost un om cu multe calităţi sufleteşti intelectuale deosebite, un profund credincios, un slujitor devotat al Bisericii şi un teolog în deplină afirmare. Mângâierea celor care rămân este că moare un om credincios, care a trăit o viaţă pregătindu-se pentru împărăţia lui Dumnezeu“, a spus pr. prof. dr. Vasile Mihoc.

 

Un om deschis, îndrăgit de credincioşi

 

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, a fost delegat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba Înmormântării părintelui Ilie Chişcari. La finalul slujbei, Preasfinţia Sa ne-a acordat un interviu în care a conturat chipul vrednicului slujitor plecat în Împărăţia cerurilor.

Preasfinţite Părinte, cum vi-l amintiţi pe părintele Ilie Chişcari?

Am relaţii de frăţietate cu majoritatea membrilor familiei Mihoc. Părintele Ilie va rămâne în amintire ca un tânăr foarte harnic şi foarte determinat să-şi facă o pregătire teologică temeinică, mai ales fundamentată pe Sfânta Scriptură. A terminat Seminarul Teologic Ortodox din Botoşani cu rezultate foarte bune, apoi a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi a realizat un doctorat la Facultatea de Teologie din Sibiu. De asemenea, a făcut studii postdoctorale la Ierusalim, specializându-se în limbile în care a fost scrisă Sfânta Scriptură. S-a remarcat din anii studenţiei cu o inteligenţă remarcabilă. În ultima vreme, ca lucrător în redacţia editurilor Patriarhiei Române, era un om foarte atent cu fiecare cuvânt şi text în parte. Mă surprinde mulţimea colegilor de la Bucureşti, preoţi sau laici care au venit să-l însoţească pe părintele Ilie în această ultimă călătorie. Părintele Ilie era un om deschis, gata să-şi ajute colegii în caz de nevoie. În cele câteva luni cât a slujit la Parohia Dudu 2 a fost foarte îndrăgit de credincioşi.

 

Prin plecarea la Domnul a părintelui Ilie, Biserica noastră pierde un mare teolog. Zilele trecute, pentru odihna sufletului părintelui Ilie s-a rugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericitul Părinte Daniel a avut foarte multe momente de lucru împreună cu părintele Ilie, întrucât a lucrat în editurile noastre. Preafericirea Sa a remarcat nobleţea şi fineţea lui sufletească, profesionalismul şi pregătirea teologică foarte temeinică.

 

Preasfinţia Voastră, ne aflăm la Şcheia, locul unde se află şi alte rude ale părintelui Ilie. În apropierea mormintelor se înalţă o frumoasă biserică. Vedeţi o legătură între acest locaş şi încercările familiei Mihoc?

Ne mirăm cu toţii pentru că lângă această biserică s-au adunat mai multe morminte. Familia Mihoc este una numeroasă, astfel că este firesc ca unii dintre ei să plece la viaţa veşnică. Tragedia este că au plecat la Domnul unii membri ai familiei foarte tineri şi foarte bine pregătiţi. Aici mă refer la unchiul părintelui Ilie Chişcari, părintele Constantin Mihoc, care a fost profesor la facultatea de teologie din Bucureşti şi preot al comunităţii parohiale din Berlin - Germania, dar şi la alţi membri ai familiei.

 

Preasfinţite Părinte, putem spune că termenul „jertfă“ predomină în familia Mihoc?

Părintele Ştefan Chişcari din Suceava a spus că timp de trei ani l-a avut pe părintele Ilie la doctorat în Ţara Sfântă. El nu şi-a permis să ajungă acolo măcar o dată, părintele Ilie învăţând bine pentru a beneficia de bursă.

De la același autor

Ultimele din categorie