Moaştele Sfântului Serafim de Sarov la Biserica „Sfântul Mina”

7 Martie 2014 01:51 Arhiepiscopia Tomisului

În prima săptămână a Postului Mare, la Biserica „Sfântul Mina” din Constanţa credincioşii vor putea cinsti moaştele Sfântului Serafim de Sarov, aduse spre închinare de la mănăstirea „Sf. Serafim de Sarov” din judeţul Constanţa (în apropierea localităţii Ion Corvin).

Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în anul 1759, în oraşul Kursk. Înclinat spre cele sfinte încă din copilărie, la vârsta de 17 ani a mers la mănăstire, în anul 1786 fiind călugărit la mănăstirea Sarov, primind numele Serafim. La vârsta de 35 de ani a fost hirotonit preot, apoi s-a retras în pădure, într-o chilie pe care şi-o construise singur, petrecând în post, rugăciune şi citirea cărţilor sfinte. Din anul 1810 s-a nevoit ca stâlpnic, urcându-se pe o piatră în pădure unde a petrecut în post aspru „1000 de zile şi 1000 de nopţi”. După 15 ani de izolare s-a întors la mănăstire, ajungând, după un timp, stareţ. Formula cu care îi întâmpina pe oaspeţi: „Hristos a înviat, bucuria mea!” a devenit celebră, la fel ca şi minunile înfăptuite.

Sfântul a murit pe data de 2 ianuarie 1833, fiind canonizat de Biserica Rusiei în anul 1903. (Sursa: arhiepiscopiatomisului.ro)

Ultimele din categorie