A doua ediţie a festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină” la Caransebeş

Episcopia Caransebeşului

A doua ediţie a festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină” la Caransebeş

    • A doua ediţie a festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină” la Caransebeş
      A doua ediţie a festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină” la Caransebeş

      A doua ediţie a festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină” la Caransebeş

Cu binecuvântarea şi participarea PS Lucian, sâmbătă, 7 mai, în Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial Caransebeş, s-a desfăşurat cea de-a doua ediţie a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, festival cuprins în programul cultural şi duhovnicesc al Episcopiei Caransebeşului intitulat Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin.

Episcopia Caransebeşului sprijină astfel de acţiuni pentru că fenomenul literar al poeziei dialectale este unul specific Banatului şi are peste două sute de ani de existenţă. Poezia în grai, dialectală, are ca scop conservarea graiului bănăţean, a cântecelor, a tradiţiilor şi obiceiurilor, a portului popular.

Cuvântul de deschidere a aparţinut Părintelui Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, care a arătat că: „stă în duhul Bisericii noastre creştine şi ortodoxe să-şi conserve tradiţiile sfinte, pentru că ele îi conferă identitatea. Orice comunitate, pentru a-şi asigura perenitatea, are datoria să-şi păstreze şi să-şi transmită cultura proprie. În cazul nostru, Episcopia Caransebeşului susţine cultura bănăţeană şi formele ei tradiţionale. Poezia în grai face parte dintr-o astfel de cultură locală şi de aceea trebuie promovată.” A urmat la cuvânt Domnul prof. Ion Ghera – preşedintele Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, care a arătat activitatea asociaţiei.

În continuare s-a prezentat revista „TĂT BANATU-I FRUNCEA” a Asociaţiei Scriitorilor în Grai Bănăţean, nr. 84, luna martie 2011. Au cuvântat profesorii: dr. Ion Căliman, prof. Simion Dănilă, dr. Ion Viorel Boldureanu, dr. Vasile Pistolea şi Aurel Turcuş.
După cuvântările din deschidere a urmat un scurt program artistic. În continuarea recitalului de poezie religioasă s-a prezentat montajul literar „Învierea”, susţinut de elevi din Ohaba-Mâtnic, versuri de Ion Ghera şi instructor prof. Loredana Stan. Au fost prezentate, apoi, poezii în grai bănăţean de elevii Şcolii din Prisaca, instruiţi de prof. Mărioara Magda, iar folcloristul Ştefan Isac a interpretat o frumoasă doină bănăţeană. La sfârşitul festivalului a avut loc un moment muzical susţinut de prof. Vasile Gondoci, un cunoscut interpret lugojean.

Manifestarea a fost încununată de cuvântul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului care a subliniat importanţa conservării graiului bănăţean şi a felicitat pe toţi cei care păstrează şi duc mai departe dulcele grai bănăţean după care a împărţit cadouri copiilor şi a oferit diplome şi mape creatorilor de poezie dialectală.

sursa: episcopiacaransebesului.ro