Târnosirea bisericii „Învierea Domnului” Ticvaniu Mic din Reșița

Episcopia Caransebeşului

Târnosirea bisericii „Învierea Domnului” Ticvaniu Mic din Reșița

    • Târnosirea bisericii „Învierea Domnului” Ticvaniu Mic din Reșița
      Târnosirea bisericii „Învierea Domnului” Ticvaniu Mic din Reșița

      Târnosirea bisericii „Învierea Domnului” Ticvaniu Mic din Reșița

Credincioșii din Parohia Ticvaniu Mic, Protopopiatul Reşiţa, l-au avut în mijlocul lor duminică, 6 octombrie 2013, pe Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, PS Lucian. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a târnosit biserica cu hramul „Învierea Domnului”, iar mai apoi a săvârşit Sfânta Liturghie.

În cadrul slujbei, părintele paroh Constantin Milin, a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii şi binefăcătorii locașului de cult au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Această biserică s-a ridicat între anii 1774-1776, în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Prima sfințire a avut loc în anul 1779 și a fost făcută de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului din vremea aceea, episcopul de vrednică pomenire, Vichentie Popovici. În anul 2001, s-au binecuvântat lucrările efectuate la această sfântă biserică, de către Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în la vremea respectivă episcop al Caransebeșului și iată, la 240 de ani de la prima târnosire, se resfințește această biserică veche, care astăzi a devenit cea mai nouă din punct de vedere spiritual din Episcopia Caransebeșului. Este o zi de mare sărbătoare pentru comuna Ticvaniu Mare, pentru Parohia Ticvaniu Mic, pentru această zonă binecuvântată de Dumnezeu, pentru preotul și credincioșii acestei parohii, pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestei bisericii, dar și pentru toți fii și fiicele acestui sat care astăzi s-au reunit la sărbătoarea comunității, la resfințirea bisericii parohiale” a precizat Preasfințitul Lucian în cuvântul adresat credincioșilor.

La final, potrivit tradiției Bisericii noastre, toți credincioșii prezenți au intrat și s-au închinat în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Masă, Evanghelia și Sfânta Cruce.

(Sursa: episcopiacaransebesului.ro