PS Andrei, întronizat ca Episcop al Covasnei şi Harghitei

15 Februarie 2015 21:16 Episcopia Covasnei şi Harghitei

Credincioşii ortodocşi din Covasna şi Harghita şi-au primit cu multă bucurie Întâistătătorul, ce va fi de acum înainte părinte duhovnicesc şi sprijin tuturor românilor de pe aceste meleaguri. Ceremonia de întronizare a Preasfinţitului Părinte Andrei a avut loc în Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae“ din Miercurea Ciuc după săvârşirea Sfintei Liturghii.

Primirea Preasfinţitului Andrei, noul Episcop al românilor ortodocşi din Covasna şi Harghita, a adus o bucurie duhovnicească deosebită în rândul clericilor şi credincioşilor din „Eparhia munţilor“. Preasfinţia Sa şi întreaga delegaţie mitropolitană de la Sibiu, condusă de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, au fost întâmpinaţi, sâmbătă, 14 februarie, la intrarea în judeţul Harghita, de preoţi din eparhie şi credincioşi înveşmântaţi în costumele populare străbune, purtând drapelul ţării şi oferind oaspeţilor pâine şi sare. Delegaţia a fost întâmpinată apoi la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae“ din Miercurea Ciuc de Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu un sobor de preoţi, care a şi oficiat apoi o slujbă de Te Deum.

Ceremonia de întronizare a avut loc ieri, 15 februarie, după Sfânta Liturghie arhierească şi în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor centrale şi judeţene, a consilierilor eparhiali şi a protopopilor, a numeroşi preoţi din Episcopia Covasnei şi Harghitei, dar şi a multor preoţi şi credincioşi din Arhiepiscopia Sibiului.

După Sfânta Liturghie, PS Visarion a citit Gramata mitropolitană de întronizare a episcopului ales pentru Covasna şi Harghita, iar mai apoi IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat ceremonia prin care PS Episcop Andrei a primit însemnele episcopale şi a fost aşezat în scaunul arhieresc din Catedrala Episcopală.

IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat în cuvântul de binecuvântare de la acest moment chemarea misionară a noului Episcop din Covasna şi Harghita.

„Am considerat că ucenicul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan, care a lucrat timp de şapte ani la noi ca Episcop-vicar, împlinindu-şi întru toate îndatoririle sale, este destul de matur, de responsabil şi învrednicit de Dumnezeu să conducă această eparhie deosebită, misionară“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost citit de Preasfinţitul Varlaam, Episcop-vicar patriarhal. Au urmat mesajele de felicitare şi de încurajare din partea IPS Mitropolit Andrei, din partea preşedintelui României, Klaus Werner Johannis, transmis prin consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, din partea secretarului de stat pentru Culte, Victor Opaschi, care a transmis şi mesajul premierului Victor Ponta, iar în cele din urmă, PS Episcop Andrei a rostit cuvântul de binecuvântare şi de mulţumire.

„În aceste momente îmi îndrept gândul către slujitorii Sfintelor Altare, străjerii credinţei şi apărătorii idealurilor duhovniceşti, cei care oriunde au slujit, ca purtători de har, au devenit modele de viaţă pentru păstoriţii lor. Preacucernicului cler, dedicat sfintei misiuni, trudind cu timp şi fără  timp în aria Sfintei Biserici, aduc binecuvântarea şi susţinerea mea. Cinstesc şi respect preoţii care sunt inspiraţi de idealurile misionare şi mă înclin în faţa lucrării nezgomotoase şi de multe ori neştiute şi necunoscute“, a spus Preasfinţitul Părinte Andrei.

Nu în cele din urmă, consilierul administrativ-bisericesc al Episcopiei Covasnei şi Harghitei Teodor Bijec a citit cuvântul de bun venit din partea administraţiei eparhiale şi a tuturor clericilor şi credincioşilor din Episcopia Covasnei şi Harghitei.

La final, noul Episcop întronizat a fost prezentat mulţimilor de credincioşi pe treptele din faţa Catedralei Episcopale, iar cei prezenţi au primit binecuvântarea celui care le este de acum înainte arhiereu şi păstor de suflete.

Ultimele din categorie