Sfântul Ierarh Nicolae cinstit în Norvegia

Sfântul Ierarh Nicolae a fost cinstit şi de românii de pe coasta de vest a Norvegiei. Preasfinţitul Episcop Macarie al Europei de Nord s-a aflat în zilele de 5-6 decembrie 2014 în parohia românească din oraşul norvegian Stavanger. În ajunul sărbătorii, Preasfinţitul Macarie a săvârşit Privegherea, spovedind credincioşii care au venit la biserică pentru iertare şi vindecare.

Sâmbătă 6 decembrie 2014, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Episcop Macarie, fiind înconjurat de preoţii Cristian Silviu Comănescu, Andrei Marius Pop, Valeriu Dumitru Chiorbeja şi diaconul Sorin Sîplăcan. Preasfinţitul Macarie le-a vorbit credincioşilor despre Sfântul Ierarh Nicolae, dascăl al blândeţii, bunătăţii, înfrânării, smereniei, înţelepciunii şi milosteniei. Ierarhul a mai arătat că prin aceste virtuţi cultivate de Sfântul Nicolae, întru mărturisirea dreaptei credinţe, acesta a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Deşi nu a lăsat scrieri teologice, Biserica vede în Sfântul Nicolae, prin puterea modelului său, o personificare a păstorului, a mărturisitorului, a apărătorului, a protectorului şi mijlocitorului ei. Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi ai Bisericii, fiind pomenit în ciclul săptămânal liturgic, în fiecare joi. Sfântul Ierarh Nicolae este cinstit pretutindeni, inclusiv de creştinii protestanţi care deşi au pierdut odată cu reforma cultul sfinţilor, Sfântul Nicolae continuă să fie cinstit, în această perioadă premergătoare Crăciunului. De pildă, luteranii scandinavi văd în Sfântul Nicolae întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu care îşi trimite acum, la Crăciun, Fiul în lume, să se întrupeze spre a noastră mântuire, a mai arătat ierarhul românilor din Scandinavia.

Copiii din parohie au primit de la ierarhul slujitor mai multe daruri iar, în semn de mulţumire, au prezentat înaintea icoanei Sfântului Ierarh Nicolae, câteva colinde învăţate la şcoala parohială.

La final, Preasfinţitul Macarie a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, felicitând pe părintele paroh Cristian Silviu Comănescu şi pe enoriaşi pentru misiunea rodnică de la Stavanger. Astăzi, 7 decembrie 2014, Preasfinţitul Macarie a slujit cu prilejul sărbătoririi Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, în mijlocul românilor din oraşul norvegian Bergen. (Sursa: episcopiascandinavia.se)

Ultimele din categorie