Cum e să fii creştin ortodox în Israel?

5 Martie 2015 11:01 Ortodoxia în lume

Părintele Gabriel Nadaf, un preot creştin ortodox din Israel şi fondator al Forumului de Recrutare pentru creştinii din Israel a decis să exploreze climatul social din Israel şi răspunsul cetăţenilor israeliţi faţă de creştini.

El a realizat un film de cercetare (http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/192129#.VPdu6uwRnjE) în care Johnathan Elkhoury, un creştin din Israel originar din Liban merge pe străzile din Haifa, în nordul statului Israel, purtând o Cruce mare la gât şi înregistrează reacţiile trecătorilor.

Filmul şi cercetarea sunt inspirate dintr-un video recent în care un iudeu este abuzat şi jignit într-un cartier majoritar musulman din Paris.

Spre deosebire de reacţiile agresive şi defăimătoare experiate de jurnalistul evreu Tzvika Klein care a mers prin Paris purtând o kippa pe cap, Elkhoury a declarat că nu a înregistrat nicio reacţie negativă din partea locuitorilor din Haiffa. De fapt în cei 8 ani de când locuieşte în Israel el nu a întâlnit nicio ostilitate faţă de el, creştin din Liban.

Iniţiativa Părintelui Nadaf are ca scop conştientizarea statutului social din anumite teritorii şi probează că Israelul este singura ţară din Orientul Mijlociu în care creştinii pot locui liberi şi fără persecuţii. Astfel, un arab creştin originar din Liban a vorbit şi la Naţiunile Unite în apărarea statului Israel.

Organizaţia sa, Forumul de Recrutare al Creştinilor din Israel militează pentru o atmosferă paşnică şi armonioasă într-un stat cu populaţie diversă şi cu felurite religii. El afirmă pe baza învăţăturii Sfintei Scripturi că religia creştină este religia iubirii, a păcii, a iertării şi a învierii.

 

Ultimele din categorie