Practică geriatrică sub semnul milei creştine

8 Aprilie 2011 13:30 Patriarhia Română

În Sala Conventus a Palatului Patriarhiei, a fost lansat ieri, 7 aprilie, proiectul 'Stagii de practică geriatrică valorizate într-un context transnaţional modern'.

 Acest proiect este dezvoltat de Asociaţia Filantropică Medical-Creştină 'Christiana', împreună cu parteneri români şi belgieni.

Proiectul a fost lansat prima dată pe 31 martie la Ambasada României din Belgia şi are ca principal obiectiv creşterea ocupabilităţii absolvenţilor de şcoli sanitare din România prin îmbunătăţirea pregătirii profesionale şi deprinderea unei atitudini optime faţă de misiunea pentru care se pregătesc. Pe parcursul celor trei ani de implementare, grupuri de elevi - asistenţi medicali în an terminal - vor efectua stagii de practică geriatrică de câte două săptămâni în case de bătrâni din diferite zone ale Belgiei.

'Avem această oportunitate europeană, pe care aş numi-o istorică, de a ne înscrie într-un raport calitativ al îngrijirilor de sănătate. Este o ocazie de a vedea atât un model profesional, dar şi un model de suflet al partenerului 'Armonea' din Belgia. Este ceea ce propune domnul Pavel Chirilă în cartea 'Vindecarea', şi anume că vindecarea este un act mesianic, în care vindecarea trupului nu este posibilă fără vindecarea sufletului. Este ceea ce proiectul propune elevilor români. Aceste stagii de practică geriatrică, pe care le efectuăm în străinătate, nu sunt simple stagii tehnice pentru simple acte tehnice care se pot învăţa foarte simplu în România, ci mergem să învăţăm o atitudine, să învăţăm acompaniamentul rezidenţilor, corelaţia dintre studiul teoretic şi actele tehnice, respectul legislaţiei, un model. Conceptul proiectului este că ameliorarea şi drumul nostru către bine nu se fac prin îndemnuri şi sfaturi, ci printr-un model de urmat', a precizat dr. Nestor Tache, iniţiatorul şi principalul manager al proiectului.

'Armonea' este cel mai important grup privat belgian în sectorul de servicii şi îngrijiri pentru persoanele vârstnice, cu 49 de aşezăminte, 4.815 rezidenţi şi 2.800 de angajaţi (de cele mai diverse naţionalităţi), promotor al unei asistenţe specializate şi ultramoderne, fundamentate şi desfăşurate pe deprinderile occidentale ale umanismului secularizat, cu respect principial faţă de tradiţiile şi valorile moral-religioase.

Patriarhia Română susţine activ acest proiect, implicându-se în multiplele activităţi pe care acesta le presupune şi a fost reprezentată la lansare de către părintele Sorin Şelaru, directorul reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituţiile europene.

sursa: ziarullumina.ro

Citește alte articole despre: proiect, medicină

Ultimele din categorie