Egipt: Preoți și imami fac misiune împreună în provincia creștinilor copți decapitați

25 Aprilie 2015 22:14 Religia în lume

Sprijiniți de Marele Imam din Al Azhar, Ahmad al-Tayyeb, și Patriarhul Tawadrow II al Bisericii Ortodoxe Copte, liderii religioși se vor întâlni cu studenții pentru a încuraja o cultură a toleranței și respectului între cei de confesiuni diferite.

Preoții și imamii din Minya, provincia în care 21 de creștini copți au fost decapitați de Statul Islamic la începutul acestui an, lansează o inițiativă pentru a încuraja coexistența pașnică în școli.

Sprijiniți de Marele Imam din Al Azhar, Ahmad al-Tayyeb, și Patriarhul Tawadrow II al Bisericii Ortodoxe Copte, liderii religioși se vor întâlni cu studenții pentru a încuraja o cultură a toleranței și respectului între cei de confesiuni diferite.

Potrivit Fides, toți imamii au legătură cu Universitatea Azhar din Cairo, o instituție prestigioasă și cel mai mare centru teologic al islamismului sunit din lume. Marele Imam a mai condamnat și înainte ideologia Statului Islamic, descriind ideile acestora drept „o pervertire a religiei islamice”. Arhiepiscopul catolic copt de Minya, Anba Botros Fahim Awad, a declarat că un corp inter-religios numit  „Casa familiei Egiptene” a fost creată acum câțiva ani, însă a fost „revitalizat în ultimul timp ca o unealtă pentru prevenirea și atenuarea conflictelor sectante”.

O „creștere a sectarismului” ar pune în pericol unitatea națională, a adăugat acesta. În total, 40 de preoți și imami iau parte la această inițiativă, și se intenționează ca această schema să fie desfășurată pe tot cuprinsul Egiptului.

În februarie, o filmare a fost postata de către ISIS, cu intenția de a arăta cum 21 de bărbați, „oameni ai crucii, adepți ai bisericii egiptene ostile”, precum se descria într-un subtitlu, au fost decapitați de către militanții mascați din Libia.

Atrocitatea a fost condamnată imediat de către liderii comunităților creștine și musulmane. Ramen Atallah, reprezentant al Societății Biblice din Egipt a declarat că asasinatele au servit mai degrabă la unirea oamenilor de confesiuni diferite din țară, decât la scindarea lor.

„ISIS spera ca aceste asasinate să instige conflicte în Egipt între creștini și musulmani, însă au avut efectul opus”, a declarat acesta. „Creștinii au răspuns prin rugăciuni îndurerate către Dumnezeu, iar musulmanii au arătat iubire și compasiune față de ei”.

Cu toate acestea, tensiunile s-au intensificat între unele grupări. O biserică înălțată în amintirea celor asasinați în februarie a fost atacată în aceeași zi în care se săvârșise o slujbă comemorativă a 40 de zile de la moartea acestora. Biserica, înălțată în satul Al Our, casă a 13 creștini martirizați, a fost atacat cu bombe de petrol pe 27 martie de un grup alcătuit în mare parte de tineri musulmani. În aceeași zi, o grupare identificată de către martori ca fiind membri ai Frăției Musulmane, a atacat casa uneia dintre familii de martiri în timpul slujbei.

Ultimele din categorie