Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Reşedinţa Patriarhală

Arhiepiscopia Bucureştilor

Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Reşedinţa Patriarhală

    • Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Reşedinţa Patriarhală
      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Reşedinţa Patriarhală

      Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Reşedinţa Patriarhală

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în calitate de Arhiepiscop al Bucureştilor, prezidează lucrările Şedinţei anuale a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor în Sala Sfântului Sinod din Reşedinţa Patriarhală. La eveniment este prezent şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Lucrările şedinţei au fost precedate de oficierea slujbei de Te Deum în Catedrala Patriarhală de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa membrilor Adunării Eparhiale.

În deschiderea lucrărilor Patriarhul României a prezentat succint activitatea Arhiepiscopiei în anul 2013: „Dintre activităţile administrativ-pastorale şi patrimoniale ale Arhiepiscopiei Bucureştilor desfăşurate în anul 2013 amintim: înfiinţarea a patru parohii, târnosirea a cinci biserici, sfinţirea cu agheasmă a altor patru lăcaşuri de cult, printre acestea unele fiind resfinţite în urma recepţionării lucrărilor de consolidare, restaurare sau renovare. La acestea se adaugă punerea pietrei de temelie pentru o biserică şi o capelă de cimitir, lucrările la cele 48 biserici şi 5 capele aflate în construcţie şi la cele 34 de biserici la care se execută lucrări de consolidare sau restaurare, precum şi 196 şantiere de pictură sau restaurare a picturii. În ceea ce priveşte activităţile cultural-misionare desfăşurate de Arhiepiscopia Bucureştilor în anul 2013, Editura „Cuvântul vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei a publicat mai multe broşuri, pliante, mape, calendare. Arhiepiscopia Bucureştilor s-a implicat în anul 2013 în organizarea mai multor evenimente cu caracter cultural-misionar din care amintim: Pelerinajul închinat Intrării Domnului în Ierusalim, Pelerinajul Calea Sfinţilor, organizarea Concursul „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de la trecerea la cele veşnice”, participarea la Concursul Internaţional de Teologie „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena – promotori ai libertăţii religioase şi susţinători ai Bisericii”, organizarea şi desfăşurarea Concursului „Lăudaţi pe Domnul”, seria de conferinţe „Serile Filocalice”, Simpozionul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, Programul special cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”, a spus Preafericirea Sa.

Conform articolelor 90 – 94 din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organismul deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei, formată din 30 de reprezentanţi ai clerului şi ai credincioşilor mireni (10 preoţi şi 20 de mireni) aleşi pe o perioadă de 4 ani.

(Sursa: basilica.ro)