Adunarea Episcopală a Oceaniei

Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande

Adunarea Episcopală a Oceaniei

La sfârşitul lunii aprilie 2014, episcopii canonici ortodocşi care fac parte din Adunarea Episcopală a Oceaniei (Australia şi Noua Zeelandă) s-au adunat în şedinţa de lucru la sediul Arhiepiscopiei din Sydney, la invitaţia preşedintelui, Înaltpreasfinţitul Părinte Stylianos, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Australiei.

După încheierea celor două sesiuni de lucru a fost semnat un Comunicat de presă în care au fost consemnate temele asupra cărora s-au purtat discuţiile, în vederea continuării activităţii pastoral-misionare a credincioşilor şi a rezolvării problemelor cu care se confruntă ierarhii ortodocşi în Australia şi Noua Zeelandă, atât din punct de vedere pastoral, administrativ şi legislativ.

Comunicat

Membrii celei de A Patra Adunări Episcopale a Ierarhilor Ortodocşi Canonici din Oceania au salutat ocazia de a se întâlni la Sydney luni, 28 aprilie 2014, sub preşedinţia din oficiu aIPS Stylianos, Arhiepiscop şgrecţ al Australiei.

Au fost prezenţi: IPS Arhiepiscop Stylianos (Patriarhia Ecumenică), IPS Arhiepiscop Paul (Biserica Antiohiană), IPS Mitropolit Hilarion (Biserica Rusă - Australia şi Noua Zeelandă), PS Episcop Irinej (Biserica Sârbă), PS Episcop Mihail (Biserica Română), IPS Mitropolit Amphilochios (Patriarhia Ecumenică - Noua Zeelandă), PS Ezekiel (Episcop Vicar), PS Seraphim (Episcop Vicar), PS Nikandros (Episcop Vicar) şi PS Iakovos (Episcop Vicar).

Ierarhii au continuat lucrările celei de A Treia Adunări, ţinută la Sydney în octombrie 2012; au dat atenţie problemelor pastorale şi de altă natură cu care se confruntă bisericile fiecăruia dintre ei şi au ascultat un număr de rapoarte ale comitetelor de resort.

1. Adunarea şi-a reafirmat atitudinea de opoziţie faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex. A urmat o discuţie referitoare la situaţia copiilor adoptaţi în cadrul acestor relaţii şi la consecinţele legate de aceasta.
2. Ca şi în alte ţări, şi în Australia şi Noua Zeelandă, atât la nivel naţional cât şi la nivel local, ierarhii ortodocşi semnează declaraţii legate de dimensiunile etice ale legislaţiei în vigoare sau care urmează să fie votată, care au ca scop binele credincioşilor lor şi al populaţiei în general. Mai concret, au fost subliniate următoarele două probleme:
a. având în vedere existenţa a diverse declaraţii, s-a decis promulgarea unei declaraţii comune asupra donărilor de organe şi ţesuturi;
b. având în vedere ramificaţiile potenţiale ale legislaţiei împotriva discriminării, s-a decis să fie ajutaţi membrii guvernului să formuleze cu atenţie limbajul acestei legislaţii în aşa fel încât să se păstreze preceptele constituţionale ale libertăţii religioase.
3. Adunarea a decis să fie explorate proiecte comune pentru tineret.
4. În lumina celei de-a 100-a aniversări a începerii Primului Război Mondial (1914 - 2014), Adunarea a decis să fie planificate diferite celebrări pan-ortodoxe pentru a comemora credincioşii ortodocşi care şi-au dat viaţa în Primul Război Mondial. S-a propus ca acestea să aibă loc la Melbourne, Sydney şi Canberra.
5. După succesul răsunător al Sinaxei Pan-Ortodoxe a Clerului, ţinută la Melbourne în 2012, s-a decis să aibă loc întruniri asemănătoare în capitalele respective ale diferitelor state, începând cu Sydney.
6. Va fi lansat în curând site-ul oficial de pe internet al Adunării, care îi va informa pe credincioşi despre lucrările sale şi care va fi o sursă de informaţii asupra proiectelor şi lucrărilor în progres ale Adunării.
7. Adunarea a reanalizat un proiect de reguli care să prezinte componenţa sa, termenii de referinţă şi structura. Se anticipează că, după completare, acesta va fi înregistrat la autorităţile guvernamentale de resort şi prezentat publicului pe site-ul de pe internet.

 

A urmat o discuţie despre preocuparea continuă a Adunării legată de detenţia ilegală a IPS Jovan, Arhiepiscop al Orhidei şi Mitropolit de Skopje. Discuţia a fost lărgită pentru a include şi pe mitropoliţii Paul şi John din Siria, precum şi persecuţia continuă a credincioşilor din bisericile respective. Adunarea a cerut încă o dată eliberarea şi reinstaurarea lor. În contextul acestei discuţii a fost exprimată şi îngrijorarea asupra şîncălcăriiţ drepturilor omului şi demnităţii călugărului Irenaeus (fost Patriarh al Ierusalimului).

Datat 28 aprilie 2014

IPS Arhiepiscop Stylianos(Patriarhia Ecumenică - Australia)
IPS Mitropolit Hilarion (Biserica Rusă - Australia şi Noua Zeelandă)
PS Episcop Irinej (Biserica Sârbă)
PS Episcop Mihail (Biserica Română)
IPS Mitropolit Amphilochios (Patriarhia Ecumenică - Noua Zeelandă)
PS Ezekiel (Episcop Vicar)
PS Seraphim (Episcop Vicar)
PS Nikandros (Episcop Vicar)
PS Iakovos (Episcop Vicar)

(Sursa: roeanz.com.au)

Citește despre: