În Africa, sub oblăduirea Sfintei Parascheva

Campanii sociale

În Africa, sub oblăduirea Sfintei Parascheva

Doar în satul Idodi sunt peste 100 de familii de creştini ortodocşi – ceea ce înseamnă, dacă ținem seama de faptul că fiecare familie are trei până la cinci copii, peste 500 de suflete. Dar la biserica de aici vin şi creştini ortodocşi din satele alăturate să se închine Ocrotitoarei Moldovei, Sfintei Parascheva.

Lipiți de uşa mare de metal a Catedralei, uşă care duce parcă într-o altă lume – de unde vin răspunsuri la toate rugile şi nevoile – oamenii stau cuminți şi aşteaptă. 
Până să am şansa de a fi aproape patru ani în curtea Catedralei, nici nu am ştiut că sunt oameni în oraşul teilor care trec înainte de a merge la serviciile lor, dis de dimineață, de la ora şase, pe la Catedrală, parcă împlinind un ritual zilnic. Trec să o salute pe Sfânta, să ia binecuvântare de la ea, să îşi lase ei durerile şi să plece, parcă luminaţi, în treburile zilnice. Eu nici nu ştiam că la ora aceea Catedrala este deschisă…

Azi, în duminica lui Zaheu vameşul, la 5.600 de kilometri de curtea Catedralei, în satul Idodi din Tanzania, în lumina soarelui, îmi stă în față, alături de baobabul satului, Biserica cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. 

De la Centrul nostru misionar din Kidamali până aici, traversând sate împădurite, am făcut aproape două ore. La fel ca la Iaşi, am găsit în biserică, sub omoforul Sfintei Parascheva adunaţi, pentru a-i spune necazurile, a găsi mângâiere, dar şi a-şi împărtăşi bucuriile, creştinii ortodocşi din satul Idodi,  dar şi pe alţii din cătunele alăturate, care au aflat că azi este Sfânta Liturghie în biserica lor. 

După prima vizită în Tanzania a Înaltpreasfințitului Teofan, în anul 2010, Arhiepiscopia Iaşilor a decis,  cu binecuvântarea IPS Dimitrios, episcopul locului de la acea vreme, să construiască o biserică închinată Ocrotitoarei Moldovei, ce a fost sfințită în anul 2011. Doar în satul Idodi sunt peste 100 de familii de creştini ortodocşi – ceea ce înseamnă, dacă ținem seama de faptul că fiecare familie are trei până la cinci copii, peste 500 de suflete. Dar aici vin şi creştini ortodocşi din satele alăturate. 

E bucurie! Se cântă în cinstea Sfintei Parascheva, ocrotitoarea noastră, a tuturor.

La finalul slujbei, după parastas, copiii primesc caiete, pixuri şi creioane pentru şcoală, iar fiecare familie are câte un pachet cu orez, săpun şi ulei, lucruri banale, dar necesare aici. Daruri de la Cuvioasa Parascheva!

Intrați aici, dacă doriți să sprijiniți activitatea Centrului Misionar Ortodox din Kidamali, Tanzania.

Citește despre: