Alepo – un oraș fără viitor? Un episcop povestește despre viața trăită sub bombardamente constante

Religia în lume

Alepo – un oraș fără viitor? Un episcop povestește despre viața trăită sub bombardamente constante

Antoine Audo, Episcop de Alepo, a povestit pentru Agenția Fides despre „războaiele murdare” din Orientul Mijlociu și a avertizat că suferințele creștinilor sunt exploatate de oameni care încearcă să prezinte conflictul ca pe un război religios, în scopul de a face un câștig politic.

Creștinii din Alepo, orașul ce pare să nu aibă viitor, sunt bombardați zilnic, potrivit episcopului caldeean al orașului sirian.

Antoine Audo, Episcop de Alepo, a povestit pentru Agenția Fides despre „războaiele murdare” din Orientul Mijlociu și a avertizat că suferințele creștinilor sunt exploatate de oameni care încearcă să prezinte conflictul ca pe un război religios, în scopul de a face un câștig politic.

„Suntem bombardați în fiecare zi. Cred că mulți creștini vor fugi din Alepo, căutând adăpost în zona de coastă, dar o vor face atunci când școlile și universitățile se vor închide, după examene”.

„În dezastrul în care trăim, școlile și universitățile au rămas deschise în raioanele centrale din Alepo chiar și în acest an. Mulți încă mai cred că studiile sunt importante pentru viitor, asta deși trăiesc într-un oraș care pare să nu aibă niciun viitor”.

În ultimele zile, militanții jihadiști și-au consolidat pozițiile. „Timp de peste trei ani nu am folosit aeroportul pentru a ieși din Alepo. Există impresia că se implementează o propagandă puternică și un război psihologic împotriva guvernului, orchestrate chiar la nivel internațional. Se vorbește chiar de un atac împotriva Alepo. Poate că se plănuiește ceva”, a spus episcopul iezuit.

Acesta a declarat că în urmă cu trei săptămâni, atacuri masive au fost efectuate de către grupări anti-guvernamentale armate, împotriva raioanelor vizate în care există o concentrație mare de catedrale creștine, precum și împotriva districtului Suleimanya, casă a multor creștini.

El a speculat că scopul ar fi acela de a crea un impact internațional pentru a justifica astfel răspunsul militar. „Aceștia au făcut tot posibilul pentru a prezenta acest conflict drept o ciocnire religioasă între creștini și musulmani, sau între șiiți și sunniți. Desigur, creștinii sunt grupul cel mai lipsit de apărare, nu sunt înarmați și se tem. Însă, anumite sloganuri și anumite interpretări servesc doar pentru a ascunde adevăratele motive și dinamica reală a războiului. Sunt aceia care doresc să împartă întreaga zonă în entități, mici sectare, așa cum s-a încercat și în Irak, cu scopul de a domina în continuare totul”.

La începutul acestei săptămâni, Amnesty International a publicat, de asemenea, un raport potrivit căruia regimului Bashar al-Assad comite infracțiuni de război, prin utilizarea de bombardament cu scopul de a ucide civilii și de a distruge infrastructura din Alepo.

Regimul a bombardat recent o școală și un centru comunitar în care, la acea vreme, elevii dădeau examene. Raportul de 74 de pagini al Amnesty descrie „atrocități inimaginabile”, cum ar fi lovituri aeriene pentru uciderea civililor, detenție și tortură.

Philip Luther, director al Amnesty pentru Orientul Mijlociu și al Africii de Nord, a declarat: „atrocitățile la scară largă, în special bombardamentul aerian necruțător al cartierelor civile inițiat de către forțele guvernamentale, au făcut viața locuitorilor din Alepo să fie din ce în ce mai greu de suportat”.

„Aceste atacuri condamnabile și continue asupra zonelor rezidențiale indică o politică de vizare în mod deliberat și sistematic a civililor, în atacuri ce constituie crime de război și crime împotriva umanității”.

„Prin vizarea necruțătoare și deliberată a civililor, guvernul sirian pare să fi adoptat o politică dură de pedeapsă colectivă a populației civile din Alepo”. Orașul Alepo a fost sub asediu timp de trei ani.

Traducere și adaptare:
Citește despre: