AMFOR au oferit asistență medicală pentru pelerinii Sfintei Parascheva

Social

AMFOR au oferit asistență medicală pentru pelerinii Sfintei Parascheva

    • Medici Smurd
      Medici SMURD prezenți la pelerinajul dedicat hramului Sfintei Parascheva/ Foto: Oana Nechifor

      Medici SMURD prezenți la pelerinajul dedicat hramului Sfintei Parascheva/ Foto: Oana Nechifor

    • Voluntar Crucea Roșie Iași
      Voluntar Crucea Roșie / Foto: Oana Nechifor

      Voluntar Crucea Roșie / Foto: Oana Nechifor

Și anul acesta, așa cum se implică deja de mulți ani, membrii AMFOR – Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși Români, filiala Iași, au acordat asistență medicală, prin linii de gardă non-stop, pelerinilor veniți cu ocazia sărbătoririi Sfintei Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, în perioada 7-15 octombrie, eveniment la care prezența moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Criteanul a constituit un alt prilej de mare bucurie.

Noutatea din acest an a fost că activitatea s-a desfășurat în cadrului unui nou spațiu pentru punctul fix de prim ajutor pentru urgențe medicale, punct organizat sub egida Policlinicii, Spitalului și Fundației Medicale Providența ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în curtea Facultății de Teologie Ortodoxă, sub coordonarea Danielei Năclad și poziționat lângă corturile unităților medicale ale SMURD, Serviciile Ambulanța și voluntarii de la Crucea Roșie. Medicamentele necesare au fost oferite cu generozitate de Centrul Medical „Providența” și de colegii farmaciști.

Voluntarii AMFOR, medici, asistenți medicali sau studenți, alături de cadre medicale de la Policlinica sau Spitalul „Providența”, au acordat un număr de 271 consultații, unele manifestări fiind datorate oboselii. Cele mai frecvente cauze pentru care pacienții s-au adresat acest punct fix de prim ajutor au fost durerile de tip lombosciatică, durerile dentare, simptomele de tip viroză respiratorie, simptome digestive (vărsături, diaree, dureri abdominale de tip colică biliară), crize de hipertensiune arterială, crize de angină pectorală sau de astm bronșic. Dintre pacienții care s-au adresat acestui punct de prim ajutor, doar unul a necesitat să fie trimis cu salvarea la spital. Este de remarcat că în același timp, medicii și asistenții medicali de la SMURD și Serviciul Ambulanță au acordat consultații altor pelerini, care au prezentat manifestări clinice severe, iar un număr din cei consultați a fost transportat către spital. A existat o permanentă și foarte bună colaborare între echipele medicale implicate în acordarea de asistență medicală pentru pelerini, iar voluntarii „Sfintei Cuvioase Parascheva”, cei de la Crucea Rosie, membrii ISU și cei de la Jandarmerie s-au implicat în a semnala persoanele care ar necesita îngrijiri medicale. De partea pelerinilor a fost și vremea deosebit de frumoasă, în majoritatea zilelor și nopților.

Medici din diferite specializări, care lucrează în diverse spitale sau cabinete medicale, vechii membri AMFOR (dr. Contesina Gașpar, dr. Otilia Frăsinariu, dr. Laura Giurgi, dr. Cristina Ghiciuc, dr. Vlad Poroch), alături de medici cu multă experiență, unii veniți din alte localități (dr. Pavel Borș, dr. Rareș Costinel Ababei, dr. Ana Maria Eva, dr. Daniela Crudu), alții din Iași (dr. Gabriela Iamandi, dr. Roxana Chiruță, dr. Elena Burdea, dr. Aurelia Crețu, dr. Felicia Verdeș și alții), cât și alături de tineri medici (dr. Simona Cenușă, dr. Iulia Lungu, dr. Gabriela Asaftei, dr. Gheorghe Andronic și alții) și asistenți medicali (Codrin Mihalache) sau studenți, împreună cu asistenții medicali de la Policlinica sau Spitalul „Providența”, au pus mult suflet în activitatea medicală sub formă de voluntariat de la acest punct de prim ajutor. Fiind la o vârstă înaintată, a fost alături de noi doar telefonic chiar de ziua Sintei, dr. Florentin Iliescu, care împreună cu dr. Aurelia Luchian a fost membru fondator AMFOR și s-a implicat activ an de an în activitățile de prim ajutor de la acest punct medical.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de bucurie, de aceea câțiva dintre cei care au acordat asistență medicală la acest punct fix de prim ajutor, de-a lungul timpului, au transmis gândurile lor din aceste zile:

Dr. Contesina Gașpar: „Pentru mine este o mare bucurie să fiu voluntar în această zi specială, ziua Sfintei Cuvioase Parascheva. Este al 21-lea an în care eu sunt prezentă în cabinetul medical în ziua de 14 octombrie pentru a acorda îngrijiri medicale pelerinilor din toate colțurile țării. Este o zi cu o încărcătură emoțională deosebită, încât nu simt oboseala. Mă bucur de fiecare dată să văd atâția credincioși, să mă întâlnesc cu voluntari vechi pe care i-am cunoscut cu ani în urmă, la cabinetul medical și de la alte structuri și fundații. Mă simt extraordinar să pot să ajut! Și sper ca și la anul să fiu sănătoasă ca să pot fiu prezentă la acest punct de prim ajutor medical din curtea Mitropoliei, pe 14 octombrie.”

Dr. Otilia Elena Frăsinariu: „Printre activitatea medicală cu pacienții și cea didactică cu studenții încerc să schițez câteva gânduri. Am avut, în ultimii 15 ani, binecuvântarea de a participa anual la activitățile de voluntariat din cadrul AMFOR cu ocazia sărbătoririi Sfintei Parascheva, ceea ce îmbină deopotrivă vocația mea de zi cu zi și anume profesia de medic, cu mulțumirea și împlinirea sufletească de a fi în comuniune de ajutor și rugăciune. Prin aceasta am reușit să acordăm sprijin medical pelerinilor ce își pun timpul și sănătatea că ofrandă la masa de sărbătoare în cinstea Sfintei, am creat noi legături cu oameni ale căror suflete sunt luminoase precum făcliile arse în adâncile rugăciuni înălțate către Ceruri și, deopotrivă, am descoperit și am creionat povești ce vor rămâne puternic întipărite în memorie. În consecință, consider că experiența de a fi voluntar în cadrul evenimentelor religioase ale sărbătoririi Sfintei Parascheva este una cu adevărat înălțătoare, un cadou și o mângâiere Divină.”

Dr. Elena-Daniela Crudu: „Sfânta Parascheva este prietena sufletului meu, iar dragostea sa pentru mine mă atrage an de an să-i fiu aproape și să-i ofer o neînsemnată strădanie, reprezentând acest voluntariat. De fapt, darul îl primesc tot eu pentru ca acest voluntariat mă umple de bucurie sfântă, pe care doar în preajma sfinților o pot simți.”

Dr. Ana Maria Eva: „Zilele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt cu adevărat zile de sărbătoare pentru mine! Orașul, mirosul de busuioc, mulțimea de pelerini, toate acestea aduc multă bucurie, liniște și nădejde! Auzim atât de multe povești, atât de multe minuni, atât de multe rugăciuni ascultate de Sfânta de la pelerinii care ne trec pragul cabinetului. Atât de mulți oameni, tineri, copii, vârstnici care vin cu toată nădejdea lor la Sfânta și care primesc putere pentru a stat atât cât este nevoie la rândul către buna lor prietenă! Unii vor să îi aducă mulțumire, alții vin pentru a-i împărtăși necazul, dar toți au în comun nădejdea și dragostea față de Sfânta! În oricare din zilele sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva, o gardă la cabinetul în care se acordă primul ajutor pentru pelerinii care au nevoie de aceasta nu este o gardă obișnuită, ci o consider o șansă de a fi alături de Sfânta de ziua ei, este un prilej prin care putem să îi aducem și noi mulțumire pentru toate darurile primite de la Ea. Și pentru noi Sfânta este cea mai bună prietenă, cea care ne-a auzit toate rugăciunile, care ne-a șters lacrimile cu mâna ei caldă încă din băncile facultății și cea care a mijlocit pentru noi, să fim astăzi aici în folosul oamenilor care au nevoie de noi! Îți Mulțumim, Sfântă Cuvioasă Maică Parascheva; te rugăm să asculți rugăciunile tuturor și să ne dai putere pentru a veni în fiecare an, să îți fim alături de ziua ta!”

Dr. Alin Ciubotaru: „Sunt de părere că adevărata esența în a mulțumi sfințiilor pentru rezolvarea cererilor noastre, nu este doar a mulțumi necontenit, ci iubirea față de sfinți sporește atunci când le aducem cinstire și prin efortul nostru, prin activitatea de voluntariat!”

Dr. Eugenia Burdea: „Mă simt onorată de prilejul care mi se oferă, de a participa la această la activitate de voluntariat. Trăiesc an de an sentimente de bucurie sfântă, sporită de mulțimea credincioșilor cărora mă alătur în rugăciune, dar și bucuria de a le fi de folos la nevoie.”

Dr. Simona Mihaela Cenușă: „Încă din prima clipă în care frumoasa cetate a Iașilor m-a adoptat, Sfânta Parascheva mi-a devenit mamă, soră, prietenă. Am simțit mereu cum m-a purtat pe brațele ei, m-a ocrotit, m-a ajutat să depășesc fiecare încercare și m-a călăuzit pe o cale a binelui. Pentru tot ceea ce a sădit în inima mea, pentru toate momentele în care am alergat la ea și ajutorul a sosit necontenit. Îi sunt pe deplin recunoscătoare și mă bucur din suflet că am putut să-i fiu și eu alături prin la activitățile de voluntariat în aceste zile în care dragostea ei a chemat alături atât de mulți oameni. Au fost niște zile încărcate de emoție. Privind chipurile pline de lumină și bucurie la întâlnirea cu Sfânta mi-am dat seama că ea ne ține strâns uniți printr-un legământ de iubire, pentru că în ciuda faptului că nu ne cunoșteam unii pe alții, am fost uniți pentru același scop, din și cu dragoste pentru Sfânta noastră dragă.”

Codrin Mihalache (asistent medical): „Aș putea spune că voluntariatul la Cabinetul Medical m-a însoțit încă din prima zi a intrării mele pe drumul profesării activității medicale și încă mă însoțește. Am făcut voluntariat din anul I și an de an când începea să se simtă miros de crizanteme în mijloc de septembrie, știam că avea să urmeze evenimentul nostru de suflet. Uneori, stăm în câte o gardă mare de 24 h, aievea unui pelerin la rând. Prin urmare și noi putem spune că suntem parte a sacralității manifestate în cinstea Sfintei Parascheva.”

Este impresionant faptul că toți acești voluntari se mobilizează în timp foarte scurt, fiecare știind precis ce are de făcut în actul medical pe care îl oferă pelerinilor, cu competență și aceeași dăruire pe care o au și în activitatea medicală zilnică. Fiecare dintre cei care au acordat aici primul ajutor a simțit că răsplata vine prin mulțumirile pelerinilor și prin ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva și al Sfântului Ierarh Andrei Criteanul.

Citește despre: