Animator în Tabăra „Floare de colţ” de la Durău: "Vrei ca vara ta să fie inedită? Dacă da, eşti pe calea cea bună!"

11 Iulie 2018 18:43 Arhiepiscopia Iaşilor
 

Înainte de începerea celor 11 serii ale Taberei „Floare de colţ” de la Durău organizate de Departamentul Tabere ale Arhiepiscopiei Iaşilor, animatorii care vor asigura anul acesta buna dispoziţie în rândul tinerilor participanţi s-au reunit într-o sesiune de formare. Ulterior, animatorii au dorit să se adreseze unor prieteni, posibili animatori ai Taberei „Floare de colţ” de anul viitor. A fost un exerciţiu de imaginaţie deosebit. Iată ce-a ieşit:

Înainte de începerea celor 11 serii ale Taberei „Floare de colţ” de la Durău organizate de Departamentul Tabere ale Arhiepiscopiei Iaşilor, animatorii care vor asigura anul acesta buna dispoziţie în rândul tinerilor participanţi s-au reunit într-o sesiune de formare. Ulterior, animatorii au dorit să se adreseze unor prieteni, posibili animatori ai Taberei „Floare de colţ” de anul viitor. A fost un exerciţiu de imaginaţie deosebit. Iată ce-a ieşit:

 

„Dragă animatorule,

Îţi scriu aceste rânduri cu speranţa că te voi convinge că alegerea pe care ai făcut-o, de a veni în tabără în calitate de animator, este cea mai potrivită.

Înainte să încep să completez formularul de înscrierepentru tabere, m-am gândit şi răzgândit de câteva ori, însă acum, după abia o săptămână petrecută la Durău, simt şi cred cu toată tăria că am luat una din cele mai bune decizii pe care le-am făcut până acum. Nu o să regret niciodată că am ales să vin aici, deşi puteam să merg în oricare alt loc cu colegii de facultate.

Aici totul este minunat. Aici poţi să-L întâlneşte pe Dumnezeu sau să te apropii mai mult de El. Aici întâlneşti oameni superbi, creativi, energici. Aici se leagă prietenii care durează o viaţă şi nu numai. Aici utilul şi plăcutul se îmbină într-un mod extraordinar prin activităţile, atelierele, jocurile desfăşurate. AICI POŢI FI TU. Vino aici şi te vei convinge că cele scrise sunt cu totul adevărate.

Cu drag,

Animatorul de astăzi pentru animatorul de mâine”

 

„Eşti pregătit să fii un bun prieten, o bună mamă (un bun tată), să creşti frumos un copil, să animezi grupul de copii în dragoste pentru Dumnezeu?

Animaţia poţi să o foloseşti toată viaţa, întrucât observăm că în jurul nostru sunt jocuri peste jocuri, cât mai diversificate. Aminaţia (jocurile) apropie oamenii, distrugând monotonia.

Să zicem că te afli pentru prima dată în faţa unui grup de copii şi trebuie să animazi. Înainte de joc este bine să comunici un pic cu ei, pentru a destinde atmosfera. Observă starea lor generală şi vezice tip de joc se potriveşte: de energizare, de comunicare, de competiţie, de cunoaştere etc. Prezintă regulile gesticulând. Cu cât vei face mai multe jocuri, cu atât mai mult vei căpăta experienţă şi vei reuşi să aducei jocul potrivit la momentul oportun fără să stai prea mult pe gânduri. Jocurile se învaţă uşor, cu cât ştii mai multe, cu atât ai mai multă încredere.

Pune dragoste în toate! Pur şi simplu prezintă cu dragoste, vorbeşte cu ei cu iubire şi încearcă să le descoperi poveştile şi talentele. Pe de altă parte, fii ferm şi serios în unele momentemai ales atunci când există pericole de accidentare.

Alt sfat este să nu faci discriminare şi să-i priveşti pe toţi cu aceiaşi ochi. Crede-mă, te vor respecta enorm, te vor iubi, deoarece sunt acceptaţi. Încearcă să nu excluzi sau marginalizezi un participant. Vei vedea că unii sunt timizi. Tu trebuie să-i bagi în seamă şi să le distribui roluri. Nu îi obliga pe copii să te iubească! Oferă dragoste, dăruieşte zâmbete, nu fi fals, acceptă-i aşa cum sunt, ridică-le moralul şi crează o atmosferă plăcută, pune-i lideri la jocuri pe unii şi ei te vor iubi şi îţi vor dărui multe fără să se simtă obligaţi. Aşteaptă şi fii răbdător!

Cheia succesului în animaţie rămâne pentru mine distrugerea barierelor dintre mine şi participanţi, dar şi a celor dintre ei, prin dragoste. De asemenea, faptul că le dau posibilitatea să se afirme, şi îi încurajez să iasă din zona de confort, ajută mult.

Jocuri poate face toată lumea, dar tu pune suflet!

Acestea au fost câteva gânduri pentru tine, viitor animator. Spor şi Doamne, ajută!”

 

„Dragă viitor animator,

Vrei ca vara ta să fie inedită? Dacă da, eşti pe calea cea bună!

A fi animator în tabăra „Floare de colţ” de la Durău implică multe lucruri, suficient de complexe, aş putea să spun. Vei avea şansa de a-ţi pune în aplicare abilităţile şi de a dobândi unele noi, vei putea vedea cum spiritualitatea poate fi îmbinată cu activităţi care de care mai diverse şi nu în ultimul rând vei participa la formarea unor copii şi tineri. Tu îi vei ajuta pe ei, dar la rândul lor şi ei îţi vor dărui momente demne de povestit, care se poate să îţi fie foarte utile când vei interacţiona cu alţi copii sau când vei avea o familie.

Nu va fi mereu uşor şi nu vei avea mereu energia necesară, dar capul sus! O să vezi cum un joculeţ, energie pozitivă din partea celor din jur şi nu în ultimul rând o rugăciune către Bunul Dumnezeu te vor pune pe picioare.

Mult succes!”

 

„Pentru un viitor animator

Pentru început îţi pot spune că o să intri  în lumea copilăriei, care va fi coordonată de către oameni tare frumoşi.

Va trebui să ai o acurateţe mare, dar în acelaşi timp să devii un prieten de nădejde copiilor.

Experienţele şi cele învăţate de care vei avea parte sunt sigură că te vor ajuta enorm de mult, atât în plan profesional, cât şi în cel personal, însă eu cred că până la urmă ce contează cel mai mult este să fim un exemplu demn de urmat – oameni care-L iubesc pe Dumnezeu.”

 

„Dragă animator din viitor,

Am un mesaj foarte important pentru tine: SOS, să nu vii în tabără, pentru că este teribil de grozav! Această acţiune chiar dă o mare dependenţă de distracţie şi de oameni faini. O să îţi dea chiar şi insomnie de la extraordinarele relaţii de prietenie care vor rămâne pe viaţă.

Ce să îţi mai spun?! Aaaa… relaţia cu Dumnezeu se consolidează puternic încât chiar vei simţi prezenţa Lui constantă în viaţa ta şi vei simţi că vrei să dezvălui acest Adevăr cu toată lumea, inclusiv cu prichindeii care uneori vor fi ochi şi urechi, alteori nu.

Un singur îndemn am pentru tine, dacă vrei să fii dependent de o acţiune benefică atât pentru tine, cât şi pentru cei mai mititei, nu mai aştepta, ci preia iniţiativa şi înscrie-te ca animator.

Cu drag,

Un animator din trecut care speră să fie şi în viitor.”

 

„Dragă viitorule animator,

Îţi scriu eu, norocosul care a ajuns să împărtăşească această experienţă cu tine. Toate aceste cuvinte pe care ţi le scriu sunt îngreunate de nişte emoţii copleşitoare. Astăzi a fost ultima zi de training din tabără şi drept urmare ne-au trecut prin faţa ochilor (cu ajutorul lui Ovidiu fotograful şi cameramanul) toate activităţile la care am participat în această săptămână. Mirarea cea mai mare a fost să descopăr că noi, cei timizi şi străini unii faţă de alţii, am reuşit în câteva zile să legăm prietenii frumoase, să ne deschidem faţă de ceilalţi şi să avem siguranţa că găsim un sprijin de nădejde în aproapele nostru.

Îţi mărturisesc că aceată săptămână m-a răscolit produns şi am simţit că mi-a readus la viaţă simţiri uitate. Întrebarea cea mai miportantă care mă tot frământă este: „Oare o să fiu eu vrednic de aceşti copii? Oare o să pot eu să-I învăţ să-L iubească pe Dumnezeu?”; şi aici m-am gândit că nu pot face asta decât îngrijind mai înainte de sufletul meu.

Dragă cititorule,

Aici ar cam trebui să mă opresc, deşi sunt prea multe de spous. Pot să te asigur că oricine vine în această tabără cu inima deschisă, reuşeşte să rămână cu cevaminunat de aici şi va putea da şi mai departe.”

 

„Dragă tinere student.

Îţi scriu aceste rânduri pentru a te invita cu cea mai mare căldură să te bucuri de aceeaşi experienţă de neuitat pentru care Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu că am avut parte.

În „Tabăra Floare de colţ” m-am cunoscut mai întâi pe mine ca persoană. Am avut parte doar de oameni minunaţi, oameni care ştiu să aibă responsabilităţi, să fie deschişi şi prietenoşi, să lucreze într-o echipă, să respecte nişte reguli şi îndatoriri şi nu numai, oameni de reuşită în viaţă, care vor avea un flux frumos al vieţii pentru că ştiu ce vor. De aici vei pleca mai matur şi responsabil, un om de cuvânt şi descurcăreţ, practic un om care ştie cum să pună problema.

Alegerea mea de a veni aici a fost una înţeleaptă, nu regret, ba chiar mă bucur din inimă.

Dacă crezi că ai vrea să fii şi tu caracterizat de cuvinte precum cele de mai sus, atunci te aşteptăm aici, să animăm împreună copiii.”

 

„Dragă viitor participant,

Nicolae Steinhardt spunea că omului de astăzi îi este foame de iubire şi de sens, lucruri care în societatea de azi  sunt foarte greu de dobândit.

Cred că omul se simte împlinit şi fericit cu adevărat atunci când este în comuniune cu ceilalţi, această legătură valorizând fiecare particularitate a celor din jur. Această tabără, nu numai că valorizează oamenii, dar îi şi responsabilizează cu scopul de a se maturiza într-un mod benefic şi frumos. Atât prin activităţile desfăşurate, cât şi prin relaţiile de prietenie ce se formează între oameni, tabăra îşi atinge obiectivele principaleatrăgând astfel, de la an la an, tot mai mulţi participanţi.

Dacă îţi doreşti să ai o vară de neuitat şi să îţi faci noi amintiri cu oameni frumoşi, de invit să te înscrii în Tabăra „Floare de colţ” şi să te convingi de cele transmise.

Cu drag,

Un animatorsmiley

Ultimele din categorie