Aniversarea lui Constantin Brâncuși în Protopopiatul Curtea de Argeș

Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Aniversarea lui Constantin Brâncuși în Protopopiatul Curtea de Argeș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, Biroul de Cateheză şi Activităţi cu Tineretul a organizat ieri, în parteneriat cu Seminarul Teologic Neagoe Vodă Basarab și cu Liceul Forestier din localitate, un Simpozion dedicat împlinirii a 58 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui Brâncuși.

În deschiderea programului a cântat Corul Seminarului Teologic Neagoe Vodă Basarab dirijat de Protod. Prof. Dr. Codruț Scurtu urmat de referatul seminaristului Cucan Valentin care a prezentat viziunea conduitei spirituale în cartea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului: Pace și bucurie cu Brâncuși.

Doamna profesoară Ioniță Elisabeta a vorbit despre Cumințenia Pământului – operă brâncușiană cu valoare eternă. Duculescu Iuliana și Stângă Andra, eleve ale Liceului Forestier, au prezentat referatul „Artă și spirit în opera lui Brâncuși” și au recitat poezia „Pasărea sfântă” de Lucian Blaga.

Meșterul popular Dan Gherasimescu a povestit despre cum a ajuns la primul său loc de muncă tocmai pe lângă satul natal al lui Brâncuși. Elevii Liceului Forestier, Decher Alina și Ghiță Antonia au prezentat un referat despre Viața și opera lui Brâncuși, iar Mihai Narcis a făcut o prezentare power point exemplificând creațiile lui Brâncuși sub îndrumarea doamnelor profesoare Minodora Popescu și Nan Tatiana.

Domnul profesor Gârjoabă Aurel a prezentat numeroasele experiențe și prețuire pe care le-a avut față de Brâncuși.

Simpozionul a fost încununat de cuvântul de final rostit de Înalpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului unde cu mare măiestrie căturărească a prezentat pe marele Brâncuși ca pe un slujitor al Bisericii, un adevărat monah, având calități de cântăreț bisericesc, care şi-a asumat și a păstrat tradiţia populară, satul românesc în care se născuse și le-a dus în Occident, invitându-i pe aceștia să cunoască poporul român.

În final, participații au admirat o expoziția de sculptură realizate de părintele Ilina Vasile de la Parohia Valea Danului și de domnul profesor de la Colegiul Național Vlaicu Vodă, Stoicescu Dumitru.

Sursa: http://www.eparhiaargesului.ro

Citește despre: