Anul şcolar 2012-2013 va fi dedicat sportului de masă
În anul şcolar viitor va fi derulat în toate şcolile din România un program ce se va numi „Sport pentru toţi, toţi pentru sport“, reprezentanţii Ministerului Educaţiei propunându-şi ca la activităţile derulate să participe cel puţin jumătate dintre elevi.
Anul şcolar 2012-2013 va fi dedicat sportului de masă, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, înaintând ministrului această propunere.
„Programul iniţiat de Ministerul Educaţiei se va numi „Sport pentru toţi, toţi pentru sport“ şi va cuprinde un calendar de activităţi sportive, la care pot să adere voluntar şcolile, fără a exista o obligativitate, dar care presupune angrenarea a cel puţin 50% dintre elevii şcolii şi a unui număr considerabil de cadre didactice, indiferent de disciplina pe care o predau“, a spus marţi secretarul de stat Oana Badea. Ea a precizat că decizia nu va afecta numărul de ore de educaţie fizică şi că prin acest program cadrele didactice vor primi un certificat de voluntar pentru sportul de masă.
Un alt concept pe care MECTS vrea să-l încurajeze, în parteneriat cu autorităţile publice locale, este „School after school“, dedicat sportului de masă. Oana Badea a subliniat că prin acest program ministerul nu urmăreşte ca elevii să facă performanţă, ci ca un număr cât mai mare să fie implicaţi în activităţile dedicate sportului.
O nouă schimbare propusă pentru anul şcolar 2012-2013 este aceea ca elevii din toate ciclurile de învăţământ să studieze obligatoriu disciplina „Literatura universală“, în acest sens fiind propusă o pondere de cel puţin 10% în aria curriculară limbă şi comunicare, a anunţat secretarul de stat. „Avem un proiect pe care îl trimitem spre aprobare ministrului Educaţiei. Este vorba despre studierea literaturii universale în şcoli, de la învăţământul primar şi până la liceu. Este un alt concept care va fi studiat în cadrul ariei curriculare limbă şi comunicare“, a spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei.
Potrivit Oanei Badea, studierea literaturii universale ar putea fi introdusă din anul şcolar următor. „Dorim introducerea studiului literaturii universale, chiar dacă s-ar impune schimbarea programei, acum, când încă nu se modernizează structura şcolară“, a mai spus secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar.