Arestul Arhiepiscopului Ioan şi problema macedoneană

Ortodoxia în lume

Arestul Arhiepiscopului Ioan şi problema macedoneană

    • Arestul Arhiepiscopului Ioan şi problema macedoneană
      Arestul Arhiepiscopului Ioan şi problema macedoneană

      Arestul Arhiepiscopului Ioan şi problema macedoneană

O nouă declaraţie a Patriarhului Irineu al Serbiei vine să clarifice situaţia actuală de o deosebită gravitate din sânul Bisericii din Macedonia.

Preafericitul Irineu a declarat că Biserica Ortodoxă Sârbă şi Biserica Ortodoxă Macedoneană nu vor avea niciun fel de discuţii despre statutul Bisericii, până când Arhiepiscopul de Ohrida, Înaltpreasfinţitul Ioan, nu va fi eliberat din arest.

Cu ocazia funeraliilor Patriarhului Maxim al Bulgariei, patriarhul sârb a declarat la televiziunea bulgară că el este pregătit să înceapă discuţiile cu macedonenii pentru a regla problema de jurisdicţie. Acest lucru este imposibil atâta timp cât Arhiepiscopul Ioan rămâne în închisoare. Patriarhul a amintit că primatul Bisericii Ortodoxe Macedonene a promis să rezolve această problemă, ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

Amintim faptul că Biserica Ortodoxă din Macedonia aparţinea Patriarhiei Serbiei, însă de la începutul dizolvării Iugoslaviei, mai mulţi ierarhi s-au declarat Biserica Ortodoxă Macedoneană. Cei care au rămas credincioşi Patriarhiei Serbiei au suferit prigoană din partea statului Macedonia (FYROM), unii dintre ei fiind întemniţaţi printre care şi Arhiepiscopul Ioan al Ohridei. 

De asemenea, Biserica macedoneană, sprijinită de stat, îşi doreşte autocefalia de Biserica Serbiei, însă nu o poate obţine mai ales datorită presiunilor violente ale statului macedonean în viaţa călugărilor, preoţilor şi ierarhilor aparţinând de Patriarhia Serbiei din această ţară.