Mii de credincioşi, la Pelerinajul de Florii din Bucureşti

23 Aprilie 2016 17:05 Arhiepiscopia Bucureştilor

Astăzi, 23 aprilie 2016, are loc tradiționalul pelerinaj de Florii în Capitală. Peste 950 de clerici şi mii de credincioşi sunt prezenţi în aceste momente la Mănăstirea Radu Vodă. Procesiunea a început în jurul orei 16.10.

Pelerinajul de Florii a început de la Mănăstirea Radu Vodă. Mii de credincioși și sute de preoți participă la eveniment. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul și preoții slujitori au împărțit pelerinilor ramurile de salcie și, în jurul orei 16:09, s-a plecat în procesiune pe următorul traseu: Bl. Mărăşeşti, Bd. Dimitrie Cantemir, Str. Bibescu Vodă, Str. Şerban Vodă, Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou, Str. Principatele Unite, Str. Ienăchiţă Văcărescu, Str. Sfânta Ecaterina,  Biserica Sfânta Ecaterina, Paraclis Universitar, Str. Bibescu Vodă, Colina Bucuriei, Catedrala Patriarhală.

În continuare, urmează soborul de preoți, purtând ramuri de finic în mâini, împărțiți pe Protoierii (Protoieria Sector 1, Protoieria Sector 2, Protoieria Sector 3, Protoieria Sector 4, Protoieria Sector 5, Protoieria Sector 6 din Capitală, Protoieria Ilfov Nord și Ilfov Sud) preoții de caritate din București (spitale, azile de bătrâni, unități militare, penitenciare și cimitire), preoții profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București, dar și consilierii, vicarii eparhiali și patriarhali.

În continuarea procesiunii, icoana Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim este purtată pe umeri de către clerici din cadrul Protopopiatului Sector II Capitală, însoțită de 6 monahii cu cățui de la Mănăstirea Pasărea. Apoi, în cadrul procesiunii urmează Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Corul Seminarului Teologic Ortodox din București, elevii seminariști și miile de credincioși care țin în mâini ramuri de finic și stâlpări.

La Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon Nou - Paraclis Patriarhal a avut loc un scurt moment liturgic. În fața lăcaşului de cult procesiunea a fost întâmpinată de părinții slujitori ai Catedralei Mitropolitane. Aici a fost rostită o ectenie întreită, iar Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a rostit Condacul al II-lea al Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim.

În jurul orei 17.00, pelerinii au ajuns la Biserica Sfânta Ecaterina, Paraclisul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București. Aici, procesiunea a fost întâmpinată de cadrele didactice (clerici şi mireni) ale Facultăţii de Teologie Patriarhul Justinian din Bucureşti, preoţii Bisericii Sfânta Ecaterina precum şi de studenţi teologi. În faţa lăcaşului de cult ocrotit de Sfânta Ecaterina a fost rostită iarăși o ectenie întreită şi o scurtă rugăciune. Apoi s-a pornit spre Catedrala Patriarhală.

La Catedrala Patriarhală, pelerinii au fost întâmpinați de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-a aflat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal.

După Ectenia Întreită, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanei Praznicului Întrării Domnului în Ierusalim. Apoi, Preafericirea Sa a sfințit icoana sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim purtată în procesiune.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie