Preasfinţitul Timotei Prahoveanul a oficiat ultima parte a Canonului Mare

18 Martie 2016 14:26 Arhiepiscopia Bucureştilor

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul le-a transmis credincioşilor în seara de 17 martie 2016 faptul că „Părinții Bisericii recomandă ca în Postul Mare să vorbim puțin sau chiar deloc”. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat la Catedrala Patriarhală ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, în cadrul Pavecerniţei Mari.

Ierarhul a precizat că în această perioadă „suntem îndemnați la neosândirea celor de lângă noi. De asemenea, sunt Părinți care experimentând viața duhovnicească au înțeles că lucrurile acestea de care suntem legați sunt trecătoare și de aceea caută lucruri esențiale, lucruri veșnice, lucruri cu adevărat trebuincioase și recomandă tuturor tăcerea și neosândirea. În această perioadă este un prilej bun pentru noi să experimentăm această virtute. Tăcerea și neosândirea celor din preajmă înseamnă foarte mult. Cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos «Nu judecați ca să nu fiți judecați», «Cu judecata cu care judecați cu aceea veți fi judecați», «Iertați și veți fi iertați» sunt cuvintele pe care mai ales în zilele de post trebuie să le avem în vedere.

Ierarhul a mai subliniat faptul că Sfântul Andrei Criteanul, autorul acestui canon de pocăință, „ne îndeamnă să-i urmăm pe cei care au plâns cu amar, pe cei care s-au pocăit, pe cei care s-au întors către Dumnezeu, pe cei care au alergat la bunătatea Lui cea fără de margini, bunătatea Părintelui care așteaptă pe fiul risipitor plecat departe în lumea păcatului”.

Cu slujba Pavecerniţei Mari din seara zilei de 17 martie, s-a încheiat citirea Canonului de Pocăință al Sfântului Andrei Criteanul din prima săptămână a Postului Sfintelor Paști. El va mai fi citit integral, miercuri, în a V-a săptămână din Post.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie