Seară de poezie creștină, la Focșani

27 Aprilie 2016 18:28 Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

La 53 de ani de la momentul trecerii la Domnul a poetului Vasile Voiculescu, sub auspiciile Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, Asociația „Părinți pentru Ora de Religie”, filiala Vrancea, împreună cu Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” din Focșani, dar și cu Parohiile „Sfântul Andrei” - Focșani (preot paroh Pasere Lucian) și Gugești III (preot paroh Valentin Mirică), au organizat un eveniment care să evoce atât personalitatea marelui poet, cât și frumusețea versurilor sale creștine.

Astfel, înainte de Denia din Sfânta și Marea Marți (26 aprilie 2016), 17 copii și tineri de la Atelierul de creație și teatru A.P.O.R. Vrancea au emoționat auditoriul cu momentul poetic În Gradina Ghetsimani, o selecție de poezii de mare adâncime duhovnicească, scrise de poet în perioada târzie a vieții sale, perioada care a și dat poezia lui religioasă inegalabilă.

Născut în județul Buzău, la Pârscov în anul 1884, Vasile Voiculescu a fost medic, scriitor și poet, frumusețea vieții lui fiind îmbogățită de mulțime de fapte bune, pentru care i se spunea „doctorul fără de arginți“. De altfel, s-a scris mult atât despre viața sa, cât și despre profunzimea operei lui literare, pilon esențial al culturii române.

„Momentul artistic organizat de A.P.O.R. Vrancea a fost compus din două părti: pe de o parte, evocarea vieții, iar pe de altă parte, momentul poetic propriu-zis, susținut de copii și tineri de la Atelierul de creație și teatru A.P.O.R. Vrancea. Argumentul oferit de organiztori a fost acela că un poet creștin de importanța lui Vasile Voiculescu se cuvine să fie comemorat la data trecerii sale la Domnul, cu atât mai mult cu cât această zi este una din zilele Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Dragostea de frumos a copiilor și tinerilor de la Atelierul de creație și teatru A.P.O.R. Vrancea nu a făcut decât să sublinieze valențele duhovnicești ale poeziei, care deschide inimile la ceas de Sfinte Pătimiri”, a precizat Ana-Corina Săcrieru, vicepreședinte al A.P.O.R. Vrancea.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

Ultimele din categorie