Biserica Ciurchi, solemnitate şi frumuseţe la primirea hainei luminoase a sfinţirii

11 Septembrie 2017 01:26 Lucian Apopei Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Ciurchi din municipiul Iaşi a îmbrăcat ieri, 10 septembrie, haina luminoasă a sfinţirii. Momentul de ieri a încununat lucrările care au fost demarate între anii 2011-2017 la sfântul locaş din cartierul ieşean Tătăraşi, realizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Preoţi din zona Moldovei, dar şi din alte părţi ale ţării, oficialităţi locale, precum şi mulţime de credincioşi au luat parte ieri, 10 septembrie 2017, la un moment important din istoria Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Ciurchi, care, în forma arhitecturală actuală, datează din secolul al XIX-lea.

„Cel care reuşeşte să poarte crucea vieţii sale acela a reuşit în viaţă“

După ample lucrări de consolidare, reabilitare şi înfrumuseţare realizate la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Ciurchi, ieri, în Duminica din-aintea Înălţării Sfintei Cruci, s-au binecuvântat aceste osteneli prin slujba de resfinţire săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. „Privind la o biserică precum aceasta, sfinţită astăzi, vedem aproape peste tot semnul crucii: aşezat pe turle, la ferestre, în interior, pe sfintele icoane, pe Sfânta Masă, pe sfintele veşminte... Sfânta Cruce este prezentă peste tot, aceasta deoarece mesajul Bisericii este clar şi anume: cel care reuşeşte să poarte crucea vieţii sale acela a reuşit în viaţă. Şi în această viaţă, dar o moşteneşte şi pe cea în veşnicie“, a spus IPS Teofan  credincioşilor prezenţi în număr mare la resfinţirea bisericii din cartierul ieşean Tătăraşi.

Slujba de resfinţire precum şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După rânduiala solemnă şi frumoasă a sfinţirii locaşului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârşită pe un podium amenajat în curtea bisericii. (Vezi aici video)

Ieri, în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Biserica a rânduit a se citi la Sfânta Liturghie pericopa de la Sfântul Ioan Evanghelistul, capitolul 3, versetele 13-17. În acest sens, cuvântul de învăţătură adresat de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a fost axat pe chemarea pe care Biserica o adresează tuturor în această duminică, aceea de a cunoaşte şi înţelege taina Sfintei Cruci: „Crucea este omniprezentă, nu pentru că durerea ar trebui să fie omniprezentă, ci pentru că bucuria care izvorăşte din crucea suferinţei ar trebui să fie omniprezentă. Omul care vede în durerea naşterii unui prunc  bogăţia şi frumuseţea unui înger, dacă vede în starea de veghe şi de nesomn pentru creşterea şi educaţia copiilor frumuseţea omului care este aşezat la casa lui cu învăţătură şi cu rostul lui, dacă vede în obstacolele şi duşmăniile pe care le trăieşte la maturitate tot atâtea şanse să devină mai puternic, să devină mai călit în cuptorul suferinţei, toate acestea pot să devină platformă şi şansă pentru frumuseţe lăuntrică şi chiar şi exterioară“. (Vezi aici video)

Lucrări de reabilitare şi înfrumuseţare la sfântul locaş

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Ciurchi datează din secolul al XIX-lea, fiind construită în forma actuală între anii 1810-1813 pe temelia unei biserici mai vechi despre care există o primă menţiune la anul 1754. Construcţia, specific zonei, este în formă de navă, cu o turlă deasupra pronaosului, zidită din piatră şi cărămidă, la care s-a dăugat şi un pridvor în anul 1842.

De-a lungul anilor, sfântul locaş şi împrejurimile aferente au benficiat de mai multe lucrări, între care amintim: pictarea bisericii (1988-1991), subzidirea bisericii şi realizarea unei noi pardoseli din marmură în interiorul sfântului locaş (2011-2013), înlocuirea vechiului acoperiş şi realizarea unei învelitori noi din tablă de cupru (2014-2015) şi refacerea esteticii faţadelor bisericii şi executarea de trotuare noi şi gard nou (2016-2017). De asemenea a fost refăcută pictura care împodobeşte interiorul bisericii.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru merite deosebite, au fost acordate mai multe distincţii şi diplome de vrednicie celor care au sprijinit de-a lungul anilor lucrările efectuate la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Ciurchi din Iaşi. Părintele profesor univ. dr. Gheorghe Petraru, parohul bisericii, a primit distincţia „Crucea Patriarhală“, acordată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

De la același autor

Ultimele din categorie