Biserica Parohiei Corni a fost resfințită (Galerie foto: Lucian Ducan)  
 

16 Septembrie 2017 13:18  |  Eveniment

Biserica Parohiei Corni din Protopopiatul Botoșani a fost astăzi resfințită. Slujba de târnosire, precum și Sfânta Liturghie, au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Evenimentul a avut loc în prezența a numeroși preoți din protoierie, a credincioșilor din întreg județul Botoșani și a reprezentanților autorităților locale. Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan a fost axat pe trei căi prin care fiecare creștin se poate apropia de Împărăția lui Dumnezeu: apartenența la o parohie, viața de familie și munca cinstită.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii, părintele paroh Radu-Florin Pomparău a primit din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, persoanele implicate în derularea lucrărilor de restaurare și consolidare a bisericii au primit distincții de vrednicie.

Conform tradiţiei, credincioşii s-au închinat în sfântul altar.

Biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din Parohia Corni, judeţul Botoşani, a fost zidită la începutul secolului al XVIII-lea de către boierul Şerban Cănănău, împreună cu soţia sa, Balaşa. Cu trecerea timpului, pictura interioară s-a degradat. Proiectul de restaurare al bisericii a fost făcut de preotul Ilie Loghin, trecut la Domnul între timp, iar lucrările s-au efectuat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prin strădaniile actualului paroh, pr. Radu-Florin Pomparău, ajutat de consilierii parohiali, prin contribuţia credincioşilor din parohie.

Între anii 2001-2003 s-a decapat la interior biserica, s-a refăcut instalaţia electrică şi s-au înlocuit stranele. Între anii 2003-2006 a fost schimbat acoperişul de tablă, s-a retencuit biserica pe exterior, s-au înlocuit geamurile vechi cu altele noi, s-au confecţionat şi montat uşi noi din lemn de stejar.

Între anii 2007-2016 a fost executată pictura în tehnica „fresco“ de către prof. Dan Gogu din Bucureşti, pictor de categoria I-a. Între anii 2014-2017 s-a realizat restaurarea catapetesmei de către prof. Liviu Marfievici. Între anii 2015-2017 s-a montat în biserică un sistem de încălzire centrală prin pardoseală şi prin calorifere, iar pardoseala a fost acoperită cu granit. În aceeaşi perioadă a fost construit complexul parohial (casă parohială, casă de prăznuire, cameră mortuară). (Tudorel Rusu)

Vom reveni cu detalii.

Ultimele din categoria Eveniment

Recomandările zilei

Citește și